15 maart 2016

3e Sportcafé gemeente Berg en Dal in Werkenrode school.

Op maandag 14 maart  vond de derde editie van het Sportcafé van de gemeente Berg en Dal plaats op de accommodatie van de Werkenrode School in Groesbeek. Deze editie ging o.a. over “aangepast sporten” , waarbij tevens uitleg werd gegeven over de a.s. Special Olympics, welke dit jaar in juli in de gemeenten Wijchen, Nijmegen en Berg en Dal worden gehouden. Sportclub Werkenrode, stichting Special Olympics, Uniek Sporten en Sportstimulering Berg en Dal hebben het programma van deze avond verzorgd. Na een welkomstwoord door Ineke Zuidwijk, directeur Werkenrode School en wethouder Erik Weijers van de gemeente Groesbeek gaf Tom Langen uitleg en inzicht in het ontstaan en de werkwijze van sportclub Werkenrode , waarna nadere uitleg kwam over de a.s. Special Olympics in Groesbeek door vice voorzitter Henk Albers. Hij werd vooraf gegaan door de voorzitter, Floris Tas, die de beide aanwezige wethouders Erik Weijers en Renske Helmer, alsmede een tennis deelneemster en haar begeleider Theo Gerritsen  interviewde. Daarna volgde de lancering van “Uniek Sporten” in de gemeente Berg en Dal door de ondertekening van de overeenkomst door de beide wethouders. Bob, geassisteerd door de beide wethouders mocht daarna op het podium een tekst ( Leef uit je hart) ophangen, terwijl zijn moeder een gedicht voordroeg. De aanwezigen mochten vervolgens zelf ervaren, wat het is om in een rolstoel een sport te beoefenen. zie de foto’s DSC_4108 uniek sporten naam

 

Sportclub Werkenrode

Tijdens het eerste gedeelte van de avond neemt Tom Langen u mee in de historie en het heden van Sportclub Werkenrode. Sportclub Werkenrode richt zich op aangepaste sporten.

 

Special Olympics in Groesbeek

In juli 2016 vinden de Special Olympics plaats in de gemeenten Nijmegen, Wijchen en Berg en Dal. Dit is een landelijk evenement dat zich richt op sporten voor mensen met een verstandelijke beperking. De gemeente Berg en Dal is gastheer van diverse sportonderdelen. Om dit evenement te organiseren, is de stichting Special Olympics Nationale Spelen 2016 opgericht. Deze stichting heeft daarnaast nog 2 doelstellingen: 1. Sporten voor mensen met een beperking blijvend mogelijk maken (aanjager voor Uniek Sporten) en 2. Aandacht vragen voor een gezondere leefstijl voor de doelgroep. Maar welke sporten vinden plaats in de gemeente Berg en Dal? En hoe ziet de organisatie van dit evenement eruit? Henk Albers zal u meer vertellen over de Special Olympics in deze regio.

 

Lancering Uniek Sporten

Na afloop van deze bijeenkomst zal Uniek Sporten zijn werkzaamheden binnen de gemeente Berg en Dal gaan starten. Uniek Sporten is het regionaal sportloket aangepast sporten dat enerzijds mensen met een beperking helpt een geschikte vorm van sport- of bewegen te vinden en anderzijds sportaanbieders ondersteunt die aangepast sportaanbod hebben of hiermee willen starten. Tijdens het sportcafé zal onze wethouder Uniek Sporten in de gemeente Berg en Dal officieel lanceren!

 

 

 

Ervaren van een aangepaste sport in de pauze

In de pauze tussen de presentaties en de interactieve ronde heeft u de mogelijkheid om kort deel te nemen aan een aangepaste sportactiviteit. Daarbij kunt u denken aan rolstoelbasketbal of rolstoelhockey. Erg leuk om eens zelf ervaren te hebben!

 

Werven van vrijwilligers

In de interactieve ronde na de pauze, zal het onderwerp ‘werven van vrijwilligers’ centraal staan. Iedere sportvereniging heeft te maken met vrijwilligers. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende vrijwilligers hebt? En op welke plaats zet je welke vrijwilliger in? Heeft uw sportvereniging ook vrijwilligersbeleid? En hoe behoudt u vrijwilligers voor de club?

Dit zijn allemaal brandende vragen waar iedereen mee te maken heeft. Binnen deze interactieve ronde gaan we samen in discussie om op deze manier kennis en ervaring uit te kunnen wisselen.