5 november 2015

Vrijdag 27 november 3e Catharijnendag in Kranenburg (Dld)

Verontwaardiging over armoede in tijden van overvloed, dat is het onderwerp van de derde Catharijnendag, welke op 27 november a.s. wordt gehouden in het Museum Katharinenhof in het Duitse Kranenburg. Donderdagmorgen was er een persbijeenkomst in het Rathaus van de gemeente Kranenburg, waarbij de organisatoren Inigo Bocken, Frans Ludwig van der Grinten en Piet Vos, alsmede burgemeester Günther Steins bij aanwezig waren en uitleg gaven over deze derde editie. .DSC_1176 Rathaus naam

Er is sprake van een groeiende ontevredenheid over de eenzijdige nadruk op economisch en financieel winstbejag. Uit kleine, bijna onzichtbare tekenen van ontevredenheid over de almacht van de beurs ontstonden bijvoorbeeld massabewegingen zoals de Occupy-beweging of de Indignados, die met onconventionele middelen en zonder ideologische ballast om aandacht schreeuwden voor de slachtoffers van de globale financiële markten.  Ook de paus reist de wereld rond als advocaat van de armen.

Deze nieuwe golf van verontwaardiging is interessant en inspirerend! Maar brengt zij ons verder? Houdt deze verontwaardiging ons niet af van concreet handelen? Vraagt het bestrijden van de armoede niet juist meer om het kleine alledaagse handelen, zoals dit bijvoorbeeld in de vincentiaanse traditie van de barmhartigheid naar voren komt? Al deze vragen staan centraal op de derde Catharijnendag in het naburige, Duitse Kranenburg op de vrijdagmiddag en -avond van 27 november 2015.

Met deze Catharijnendag wil het Titus Brandsma Instituut Nijmegen de oude spirituele traditie van de Devotio Moderna doen herleven. Deze hervormingsbeweging, waarvan Thomas a Kempis de belangrijkste vertegenwoordiger was, streefde naar een praktische spiritualiteit, die burgers een geestelijke oriëntatie biedt bij hun problemen van alledag.

In deze geest willen wij op de Catharijnendag – in de Middeleeuwen de feestdag van de belangrijkste vormingsinstituten – discussiëren over actuele maatschappelijke problemen als spirituele uitdaging om zo de aloude traditie van de Catharijnenpreken weer op te nemen.

De koppeling van deze tradities staat voor een nieuwe, in onze tijd noodzakelijke verbinding tussen vorming, waarden en samenleving. Kranenburg is een grensplaats waar Duitse en Nederlandse burgers samenleven en met elkaar in gesprek zijn. Hier wordt Europa realiteit en hier worden de mogelijkheden en grenzen van een gemeenschappelijke markt zichtbaar in het dagelijks leven.

De gemeente Kranenburg am Niederrhein, de imposante Middeleeuwse gewelven van het Catharijnenconvent, de muziek en de gezamenlijke maaltijd vormen een unieke ambiance om hierover na te denken. Daarbij is het niet alleen de Middeleeuwse sfeer die ons bij het vrije denken begeleidt. Het Museum Katharinenhof is ook onlosmakelijk verbonden met het werk van kunstenaar Joseph Beuys, die kunst altijd als een maatschappelijke opdracht zag.

In 2015 sluit ook de traditierijke Catharinadag, een initiatief van de Stichting Christine de Pisan en de Konferentie Nederlandse Religieuzen, aan bij de Catharijnendag/Katharinentag. Deze Catharinadag staat in het teken van de veranderende man/vrouw relaties in de kerk.

 

De organisatoren nodigen u van harte uit om de middag en avond in Kranenburg (D) mee te maken. Het bijwonen van het middag- en avondprogramma, inclusief de maaltijd, kost € 19,50 per persoon. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt. Daarom wordt aangeraden zich snel en liefst voor 20 november aan te melden via de website www.titusbrandsmainstituut.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.