8 september 2014

Vendelzwaaien in Gelderland UNESCO-erfgoed

Vendelzwaaien in Gelderland is vanaf zondag 7 september 2014 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Dit betekent dat het schuttersgebruik door UNESCO wordt erkend. Het bijbehorende certificaat werd op  zondag 7 september ondertekend tijdens de Gelderse federatieve Schuttersdag in Varsselder-Veldhunten. De ondertekening werd gedaan door Ineke Strouken (directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed) en Wim Sanders (voorzitter van de schuttersfederatie), ten overstaan van vele schutterskoningen, vendeliers en andere deelnemers van het schuttersconcours.  In Gelderland zijn ongeveer 700 vendeliers actief bij een schutterij of gilde. Met een vendel zwaaien ze gecontroleerde bewegingen, waarbij symboliek een belangrijke rol speelt. Ze hebben betekenissen, zoals ‘houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat’. zie de foto’s DSC_5240 cultureel erfgoed (Large)