7 september 2014

Gelderse Federatieve Schuttersdag 2014 in Varsselder-Veldhunten.

De Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus hield deze zondag haar jaarlijkse schuttersdag in samenwerking met schutterij “Onze Lieve Vrouwe Gilde”  in het Achterhoekse Varsselder-Veldhunten   op het terrein van ’t Dorpshuus in Veldhunten (op sportpark). In Veldhunten vonden gedurende de hele dag veel activiteiten en wedstrijden plaats waaronder vendelen, muziekwedstrijden, marketensterwedstrijden, schietwedstrijden en koningsschieten. In het Dorpshuus annex voetbalkantine werd de erewijn gedronken, nadat diverse sprekers al vroeg in de morgen aan het woord geweest waren. Daarna vond op de sportvelden de  de officiële opening plaats. Daar was ook de Commissaris der Koning, Clement Cornielje in zijn hoedanigheid als beschermheer van de Federatie, aanwezig. Samen met de huidige Federatiekoning Ivo Hendriks van schutterij Eendracht Ooij  en Wim Sanders, voorzitter van de federatie, alsmede kringcommandant van Rijk van Nijmegen Rick Bouwman en  kringcommandant van de Achterhoek Theo Vonk, inspecteerde hij de 38 aanwezige schutterijen. Er hadden zich weliswaar 41 schutterijen en gildes aangemeld, maar Kekerdom en Leuth, alsmede een vereniging uit Duiven, hadden zich afgemeld. Hoogtepunt was het Federatiekoningschieten, dat werd gewonnen door Bert Janssen van Gilde Salvator Mundi uit Nederasselt. Hij schoot de vogel naar beneden en daardoor zal hij het komende jaar de Federatie als schutterskoning, vertegenwoordigen. Jeugdkoning werd Joshua Groothuizen van OEV Millingen aan de Rijn, waardoor zowel de Federatiekoning als de jeugdkoning, net als vorig jaar, uit het “Rijk van Nijmegen-De Betuwe” komen. Zie de foto’s. DSC_6095Federatiedag (Large)