6 juni 2014

Karel de Grote bij eigen tentoonstelling in Stratemakerstoren.

In museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade in Nijmegen is  een nieuwe tentoonstelling te zien. Deze werd op vrijdag 6 juni  geopend door de nieuwe wethouder van cultuur, Bert Velthuis. Ook werd er een boek over Karel de Grote gepresenteerd en Karel de Grote zelf, overhandigde het eerste exemplaar aan alweer een nieuwe wethouder, Ben van Hees.  In de expositie ‘Karel de Grote en Nijmegen’ wordt, ter ere van het 1200ste sterfjaar van de keizer, aandacht besteed aan de oudste schriftelijke bronnen die Karel de Grote met de stad Nijmegen verbinden. De tentoonstelling blijft tot eind oktober te zien. zie de foto’s.DSC_8724stratemakerstoren (Large)

Keizer Karel de Grote (ca. 742-814) is zonder twijfel een van de meest tot de verbeelding sprekende vorsten uit de geschiedenis. 1200 jaar na zijn dood is hij nog steeds een geliefd onderwerp voor historici wereldwijd en lijkt hij onherroepelijk deel uit te maken van onze historische canon. Ook in Nijmegen, de stad waar Karel een van zijn paleizen had, wordt men op verschillende manieren aan Karel de Grote herinnerd. Niet alleen draagt een van de belangrijkste verkeerspleinen in de stad zijn naam, ook zijn er tal van organisaties en verenigingen naar hem vernoemd.

Naast de oude schriftelijke bronnen besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan de organisaties die zich naar Keizer Karel vernoemd hebben. Van deze organisaties zullen diverse memorabilia te zien zijn. Bijzonder is daarnaast een ca. 20 cm grote voorstudie voor het bekende standbeeld op het Keizer Karelplein, die te leen is van het Meertens Instituut.

 

Omdat het dit jaar 1200 jaar geleden is dat de keizer stierf, wordt hij uitgebreid herdacht in Nijmegen. Alle activiteiten rond het Karel de Grotejaar vindt u op http://www.kareldegrotenijmegen.nl/