2 februari 2014

Gouden erepenning Groesbeek voor pastor van Gestel

De scheidende pastor Jan van Gestel van Groesbeek kreeg zondagmorgen na zijn afscheidsviering als pastoor van Groesbeek in de kerk van H.H. Cosmas en Damanianus, uit handen van burgemeester Harry Keereweer, de gouden erepenning van de gemeente Groesbeek uitgereikt. Pastor van Gestel begon, als kapelaan,  op 5 augustus 1966 met zijn eerste mis in Groesbeek en is al die jaren de pastoor van Groesbeek geweest.  Daar kwam deze zondagmorgen een einde aan. Vanaf nu gaat hij met emeritaat. In een bomvolle kerk deed hij de afscheidsviering samen met pastor Jos van Rooij met muzikale begeleiding van de kerkkoren Sint Caecilia en Horst Sion, het koor Vivace, Schola Cantorum en het jeugdkoor Mikado, welke koren gedirigeerd werden door Joke Majoor, met Eugène  Ceulemans aan het orgel. Voor aanvang van de viering werd de pastoor opgehaald vanaf de pastorie door schutterij St. Hubertus uit de Horst. Toevallig was de laatste gouden erepenning van de gemeente Groesbeek aan een “niet-bestuurder” uitgereikt in 1966, het jaar dat pastoor van Gestel in Groesbeek begon. Ook dit was toen aan de scheiden pastoor Hoek. Pastor van Gestel vertelde in zijn toespraak, dat hij nu ZZP’er geworden was. Zielenherder Zonder Parochie. Na de mis kreeg de scheidende pastoor buiten de kerk nog een serenade van de plaatselijke fanfare Wilhelmina en werden er ballonnen opgelaten, waarna hij per auto vervoerd werd naar zaal De Linde, waar hem, later op de dag een afscheidsreceptie werd aangeboden. De rit naar de Linde ging onder begeleiding van een aantal oude bromfietsen van de bromfietsclub “De Blauwe Walm”, de club waarvan de leden ooit een oude bromfiets van hem hebben gerestaureerd en waarvan pastor van Gestel erelid is. zie de foto’s DSC_6666 Jan van Gestel (Large)