14 augustus 2013

Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië

Woensdagavond vond  te Nijmegen de officiële Indië-herdenking plaats  van de Indische slachtoffers uit de perioden 1941-1945 en 1945-1949, georganiseerd door het Platform Indische en Indonesische organisaties Nijmegen (PION). Ruim honderd mensen waren hierbij aanwezig.  Op 14 augustus 1945 eindigde officieel de WO II. Deze herdenking vond nu voor de achtste keer plaats in de raadszaal van het Stadhuis van Nijmegen en werd o.a. bijgewoond door locoburgemeester Henk Beerten van Nijmegen, de burgemeesters van Wijchen en Beuningen en wethouder Jolanda van Veluw van de gemeente Heumen, terwijl de gemeente Groesbeek  zich had laten verontschuldigen. Het thema was “wanneer zal ik weer vrij zijn” . Muzikale medewerking werd verleend door het “Stemmenkoor” uit Nijmegen. Gastspreker was Hans Vervoort, die het boek “Weg uit Indie” heeft geschreven. Na de plechtigheid in de raadszaal werden op de binnenplaats, bij de Indië monumenten, kransen en bloemen gelegd, terwijl daar de Last Post werd gespeeld door Henk Hubbers uit Ooij. De plechtigheid werd afgesloten met het gezamenlijk ten gehore brengen van het Wilhelmus.  zie de foto’s.

DSC_4857 Indiemonument naam (Medium)