15 augustus 2013

Grote grazers weer aan het werk

De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de inrichting van het natuurgebied de Oude Waal van Staatsbosbeheer in de Ooijpolder. Vanwege de werkzaamheden konden de grote grazers tijdelijk niet terecht in de gebieden de Oude Waal en de Stadswaard. Nu het inrichtingswerk is afgerond is het weer veilig voor de Konik-paarden en Galloway-runderen van FREE Nature. Ze zijn sinds donderdag terug in het gebied en aan het werk met grazen, als een natuurlijke manier van beheer om de begroeiing kort te houden. Bovenal kunnen de vele bezoekers weer deze prachtige wilde kuddes in de uiterwaarden zien en beleven.  In de Oude Waal worden maatregelen genomen om de omstandigheden voor de natuur te verbeteren. Het gebied is voor een deel afgegraven. Door het terrein af te graven wordt het gebied natter. Allerlei planten, dieren zoals vogels profiteren daarvan.   Om begrazing in de Oude Waal en de Stadswaard  mogelijk te maken, is voor de grote grazers de weg naar de Vlietberg opengesteld. Omdat dit al een paar jaar van kracht is, heeft ervaring geleerd dat op deze weg auto’s, fietsers, wandelaars en dieren goed samen gaan, mits mensen hun auto buiten het natuurgebied parkeren. Staatsbosbeheer en FREE Nature willen nogmaals automobilisten erop attenderen dat op een groot deel van de Vlietbergweg parkeren niet is toegestaan. Zeker nu de grazers weer terug zijn wordt hier extra op gecontroleerd door Staatsbosbeheer en Stadstoezicht Nijmegen. zie de foto’s.

DSC_4786DSC_5079