3 april 2013

Schoolkinderen poetsen de Gelderse Poort

Als onderdeel van de vuilruimactie, welke georganiseerd werd door Staatsbosbeheer, waren de leerlingen van basisschool ’t Bijenveld uit Leuth vanmorgen druk met het opruimen van vuil in de Erlecomse Polder. Er werd weer van alles gevonden en sommige kinderen waren dan ook erg enthousiast over hun vondsten. Maar het merendeel van het vuil belandde in zakken en werd vervolgens afgevoerd door de medewerkers van Staatsbosbeheer. Na afloop waren er voor de leerlingen versnaperingen. Ook de leerlingen van basisschool Opweg uit Ooij waren druk met deze actie. Zij ruimden het vuil in en bij de Bisonbaai. zie de foto’s van Leuth.

DSC_6078_Bijenveld

In totaal staken 600 kinderen de handen uit de mouwen!

Op 3 en 4 april hebben 6 basisscholen uit de omgeving samen met Staatsbosbeheer vuil opgeruimd in de uiterwaarden van de Gelderse Poort.

Foto 6

Het hoge water van afgelopen december, wat heel indrukwekkend is, heeft één nadeel. Er spoelt vuil aan in de uiterwaarden. De basisscholen, ‘t Bijenveld, De Geldershof, De Tichelaar, Sam Sam, De Oversteek en Op Weg hebben enthousiast gereageerd op de uitnodiging voor een schoonmaakactie van Staatsbosbeheer. Op het laatste moment kwam er zelfs nog een klas bij!

Foto 2

Struinend door de natuur rapen de kinderen alles wat aangespoeld is op: van lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw, tot stoelen en schoenen aan toe. Vaak ontstaat er spontaan een wedstrijdje wie de meeste vuilniszakken heeft aan het einde van de ochtend of de middag. “Het resultaat is prachtig! De kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast. De uiterwaarden liggen er weer netjes bij. En daarbij leren de kinderen hun omgeving schoon te houden!” zegt boswachter Rick Basten. Foto 1

Er zijn verschillende uiterwaarden aangepakt door 600 kinderen, zoals de Bisonbaai, Oosterhoutse Waard, Bemmelsewaard, Gendtse Waard, Stadswaard en de Erlecomse Waard. De gemeenten ondersteunen de actie, zo hebben de gemeenten, Lingewaard, Nijmegen en Ubbergen het verzamelde afval opgehaald. De kinderen hebben in totaal circa 1500 kilo aan zwerfvuil opgehaald.

Foto 3

Wandelaars kunnen straks in ieder geval weer volop genieten van de natuur en de runderen en paarden die er lopen kunnen er weer veilig grazen. Met trots kunnen we dankzij de inzet van de kinderen terugkijken op een geslaagde schoonmaakactie.