17 september 2012

Scholieren herdenken 17 september in Beek

Basisschool leerlingen uit Berg en Dal, Kranenburg (Dld) en Beek, hebben maandagmorgen deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. De groep leerlingen bestond uit  kinderen van de hoogste groep van de basisischolen . De dag begon om 09.00 uur met een een film over het bombardement van Nijmegen en een verhaal van mevrouw Ria Roozendaal-Martens, die dit bombardement zelf had mee gemaakt. Na het gezamenlijke programma aldaar, waaraan ook het Bevrijdingsmuseum uit Groesbeek mee gewerkt heeft, gingen de scholieren gezamenlijk naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze door Maurits Schneemann uitgelegd kregen, wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na deze bijzondere excursie ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het gemeentehuis in Beek, waar ze door burgemeester Paul Wilbers werden toegesproken en waar een aantal leerlingen van basisschool de Biezenkamp en van de Duitse Hannah-Heiber-Schule uit Kranenburg eigen gemaakte gedichten voorlazen. Daarna werden er door de leerlingen van de Titus Brandsmaschool uit Berg en Dal rozen op het monument gelegd. zie de foto’s

DSC_8584_herdenking

.