5 april 2012

Romeinse Liburna heet nu Rufia Materna

Het Romeinse schip, waar in Millingen enkele jaren aan gebouwd is op de Liburnawerf bij scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn, een replica van een Romeins schip zoals het tweeduizend jaar op de Rijn gevaren moet hebben, is donderdagmiddag te water gelaten in de Rijn bij Millingen. Aan deze Liburna, zoals het type vaartuig heet, is de afgelopen twee jaar gewerkt door historisch scheepsbouwer Kees Sars. Om het vaartuig zo authentiek mogelijk na te bouwen, kreeg hij de ondersteuning van deskundigen uit Nederland en Duitsland. Het schip werd officieel gedoopt door scheepsaalmoezenier Bernard van Welzenes en de naam Rufia Materna, werd haar gegeven door burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. De naam komt van de oudst bekende bewoner van Millingen, waarvan uit de Romeinse tijd een grafsteen bewaard is gebleven. Het hele programma werd feestelijk begeleid door TV-presentator Jochem van Gelder  DSC_0130_Liburna_OnnoDSC_1246_Liburna

Het Romeinse schip blijft tot en met tweede paasdag aan een steiger aan de Rijndijk liggen. Daar kan het de komende dagen ook bezichtigd worden. Daarna gaat het weer terug als museumstuk naar het droge, op het terrein van Bodewes, naast een Romeins informatiecentrum.
Met deze actie werd tevens het toeristisch seizoen van het RBT KAN geopend

Toeristisch seizoen van start in Millingen aan de Rijn

Liburna succesvol te water

 

Vandaag is het startsein gegeven voor de opening van het toeristisch seizoen en is het Romeins militair transportschip “De Liburna” succesvol te water gelaten. Eind 2009 is begonnen met dit vaartuig, zoals die in de Romeinse tijd over de Waal en de Rijn voeren. Onder begeleiding van TV presentator Jochem van Gelder en een scheepsaalmoezenier is het schip gedoopt en heeft nu officieel de naam Rufia Materna  gekregen. Rufia Materna is de naam van een Romeinse godin uit Millingen aan de Rijn.

 

De middag ging van start met een hartelijk welkom van Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. Zij sprak over het toeristisch en economisch belang van de Liburna voor de gemeente Millingen aan de Rijn. De twee organisatoren van deze middag Annemieke Vermeulen, Voorzitter Stichting Millingse Liburna en Jurriaan de Mol, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, spraken over het belang van deze historische plek en de relatie met het toerisme in de regio.

 

Na de toespraken werden de gasten buiten uitgenodigd voor het officiële gedeelte van de opening. De Liburna met aan boord 8 Romeinen en 25 Romeinse kinderen werd naar de veerstoep gevaren waar de openingshandeling en de onthulling van de naam plaatsvond. Daarnaast zorgde een Romeinse tent en een lekker hapje en drankje bij Koffie & Eethuis De Gelderse Poort voor en echte Romeinse sfeer tijdens de opening.

 

Ontstaan van de Liburna

Eind 2009 is Sars Houtbouw in opdracht van Stichting Millingse Liburna in Millingen aan de Rijn begonnen met de reconstructie van een Liburna, een Romeins schip dat voorheen werd gebruikt voor verdediging en transport langs de limes. De limes was de grens van het Romeinse Rijk en liep van Katwijk aan Zee tot aan Millingen aan de Rijn. De Liburna zoals die op de Rijn voer, was een ranke galei van twintig meter lang en drie tot vier meter breed. Er zijn in Nederland meerdere Romeinse vrachtschepen teruggevonden, maar geen oorlogsschepen. Om te weten hoe die er uit zagen, moeten we naar Mainz. Hier is het schip gevonden dat model staat voor de Millingse Liburna. Het is  gemaakt van eikenhout en weegt inclusief ballast ruim 5 ton. Op de werf is de Liburna uit Mainz origineel nagebouwd, op de plek waar dat zo’n 2000 jaar geleden waarschijnlijk ook gebeurde!

 

Activiteiten Paasweekend

Gedurende het Paasweekend,  8 en 9 april, wordt de werf omgebouwd tot “Romeins atelier” met verschillende activiteiten. Jong en oud kunnen zien hoe een touwslager werkt en leren hoe een maliënkolder wordt gemaakt. Kinderen kunnen Romeinse beeldjes maken van klei en broodjes bakken boven het vuur zoals Romeinse soldaten ook al deden.Daarnaast worden natuurlijk rondleidingen op het drijvende schip gegeven. Dezerondleidingen starten ieder kwartier in kleine groepjes. Ook is de locatie onderdeel van Spannende Geschiedenis en is naast diverse fietsknooppunten gesitueerd. Voor meer informatie

en de entreeprijzen kijk op www.liburna.nl of www.vvvmillingenaanderijn.nl