2 februari 2012

Wim Ebben toont fotocollectie bij Ooijse KBO

In november was de boekpresentatie van het boek van Hans Jacobs en Wim Ebben in dorpshuis De Sprong te Ooij. Dat was toen gelijk met o.a. de seniorenmiddag van de Ooijse Carnavalsvereniging De Deurzakkers. Daarom was het voor veel senioren niet mogelijk om de daarbij georganiseerde fototentoonstelling van de oude foto’s van Ooij en haar inwoners te bezoeken. Dit was voor de Ooijse KBO een reden om Wim en Hans uit te nodigen voor een presentatie van oude Ooijse foto’s en de presentatie van het boek, de Ooijpolder. En dat was een succes. Veel Ooijse senioren hadden de kou getrotseerd om naar de Sprong te komen en te genieten van de prachtige diapresentatie van oude Ooijse foto’s. Voor velen heel herkenbaar. En er werd gelijk met Wim afgesproken om in het najaar een vervolg op deze middag te organiseren. zie de foto’s.

DSC_6929_Wim_Ebben

Reis in het verleden

Ze konden er niet genoeg van krijgen. Een kleine zeventig ouderen op schoolreisje naar het verleden. Naar de tijd dat ze nog jong waren. “Is dat niet jullie pap”, en “Dat ben ik. Ik was toen vijf.” Spontane reacties op de vele foto’s die Wim Ebben dinsdagmiddag 2 februari op een groot scherm in De Sprong liet zien. Foto’s van lang verdwenen huizen en boerderijen, beelden van hoe hard er op de steenovens gewerkt moest worden. Sommigen voelden de pijn nog in hun rug: “Ja, dat was keihard werken.” Genieten van oude schoolfoto’s, van trouwfeesten en van feesten in de vele cafés in Ooij en omgeving. Een middagje terug in de tijd met herinneringen uit de schatkist van Wim Ebben. Een middag ter compensatie van de tentoonstelling van Wim Ebben in november in De Sprong. De tentoonstelling en de presentatie van het Ooijboek van Hans Jacobs over Wim Ebben en zijn prachtige verzameling. De gebeurtenis viel samen met de carnavalsmiddag  voor ouderen, waardoor er voor velen geen tijd overbleef om de historische foto’s te bekijken. Op 2 februari werd het dik in gehaald. Foto’s begeleid door het heerlijke commentaar van Wim Ebben.  Een schoolreisje naar het verleden. Ze kregen er geen genoeg van zodat onder luid applaus werd besloten om in het najaar Wim en zijn verzameling foto’s opnieuw uit te nodigen.