3 februari 2012

Schaatsers zakken door ijs op Oude Waal

Een 36 jarige schaatser uit Ubbergen, die vandaag, op zijn verjaardag, zijn nieuw gekregen schaatsen wilde uitproberen op het ijs van de Oude Waal in de Ooijpolder is vrijdagmorgen door het ijs gezakt. Voorbijgangers, waaronder een oud-politieman en de uitbater van Hotel-restaurant Oortjeshekken, reageerden alert op zijn hulpgeroep en wisten samen met een ander persoon, met drie man de onfortuinlijke schaatser weer op het droge te krijgen en in de auto van de oud-politieman te laten plaats nemen. Inmiddels waren politie, ambulance en brandweer ook ter plaatse gekomen, waarna het ambulancepersoneel zich over de schaatser ontfermde. Hij is voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis in Nijmegen. De hulpverlener bleef met een natte auto achter. De schaatser mocht na onderzoek in het ziekenhuis weer naar huis, waar hij zijn verjaardag verder kon vieren. Uit ijsmetingen die vrijdagochtend zijn gedaan door de Nijmeegse Schaatsvereniging NSV blijkt dat de Oude Waal op dit moment nog niet geschikt is om te schaatsen. Zo lang de sluis bij de Vlietberg openstaat is er volgens Wim van Rossum van de schaatsvereniging sprake van onregelmatige ijsgroei. Onbegrijpelijk was het overigens, dat andere schaatsers gewoon aan de zwakke plek voorbij schaatsten, terwijl alle hulpverleners nog op de dijk stonden. Kennelijk hadden die er niets van begrepen. zie de foto’s
DSC_7036_ijs_copy_copy

14.00 uur. Inmiddels heeft de politie een Burgernet waarschuwing doorgestuurd om niet in de Ooijpolder te gaan schaatsen. Het ijs is hoogst onbetrouwbaar en op de Oude Waal is het aantal mensen dat door het ijs is gezakt al gestegen tot 4. Daarbij is ook een gewonde gevallen. De politie is begonnen om alle mensen van het ijs te sturen, terwijl één van de schaatsers zich zorgen maakt om een vriend, wiens spullen wel aan de kant liggen, maar die nog niet is teruggekeerd.  Door de gemeente zijn inmiddels waarschuwingsborden bij de Oude Waal geplaatst. Ondanks dat werd er toch in de middag, op het ondergesneeuwde ijs, nog geschaatst
lees artikel de Gelderlander.