7 november 2011

Narcissen planten voor Alzheimer bij Kalorama

Het Alzheimercentrum Nijmegen van het UMC St Radboud heeft verpleeghuis Kalorama in Beek-Ubbergen vijfduizend narcisbollen aangeboden. Op maandag 7 november hebben enkele prominenten van Alzheimercentrum Nijmegen, Alzheimer Nederland en Kalorama een begin gemaakt met het planten van de bollen bij het verpleeghuis in Beek. De narcis is een van de populairste lentebloeiers van Nederland. De bloem is geliefd om zijn kleur en zonnige uitstraling. De komende lente zullen de tuinen van Kalorama dankzij deze gift van het Alzheimercentrum Nijmegen dus een bijzonder vrolijke en fleurige indruk maken.  De eerste van de vijfduizend bollen, die Alzheimercentrum Nijmegen aan het verpleeghuis aangeboden heeft, werden maandagmorgen geplant door prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, directeur van het Alzheimercentrum Nijmegen, Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland en Loes Hogenhuis, manager behandeling van verpleeghuis Kalorama. Maar ook een aantal bewoners mochten zelf een aantal bollen planten. De narcissen werden geplant in de vorm van een knoop, het symbool voor de veelgebruikte geheugensteun voor mensen die vergeetachtig worden. zie de foto’s

 

DSCF0938_narcis_Kalorama

De narcis heeft ook een geheel andere waarde. De bloembol bevat de stof galantamine. Dit natuurlijke ingrediënt van de narcissenbol wordt verwerkt in medicijnen die bij alzheimerpatienten de symptomen van de ziekte kunnen verzachten. Voor de productie van medicijnen met galantamine zijn in Nederland al meer dan honderd velden met narcissen aangeplant.  De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Momenteel zijn er 235.000 mensen met dementie. Naar verwachting zal dit aantal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Deze explosieve stijging onderstreept het nut van wetenschappelijk onderzoek op gebied van diagnostiek, zorg en medicatie. Met deze bloembollenactie wil het Alzheimercentrum Nijmegen aandacht vragen voor het internationaal vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek dat hier verricht wordt en voor het vele geld dat hiervoor nodig is.