2 mei 2011

Onthulling Poolse displays in Bevrijdingsmuseum

Op één van de mooiste locaties van Nederland tussen heuvels en bossen ligt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In dit museum, gelegen in de nabijheid van Nijmegen, Arnhem en de Duitse grens, is het verleden tot leven gebracht. Het museum toont daarnaast jong en oud de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten. In september 1944 vond hier de grootste luchtlandingsoperatie plaats uit de geschiedenis: Market Garden. Hoewel Arnhem een brug te ver was, werd het gebied rond Nijmegen bevrijd. Enkele maanden later startte hier het grote Rijnlandoffensief: de grootste militaire aanval die ooit werd ingezet vanaf Nederlands grondgebied.  De laatste jaren is het Bevrijdingsmuseum erin geslaagd, naast Amerikaans, Brits en Canadees materiaal, ook objecten en documenten te verzamelen die de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland belichten. Daardoor kunnen ze nu in de vaste tentoonstelling in een aantal nieuwe displays aan het publiek deze bijdrage laten zien en daarmee ook  de Poolse bevrijders de eer geven die hen toekomt. Vanmiddag vond de officiële opening van het Polen gedeelte plaats in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur dhr. J. Stanczyk, in Nederland en diverse genodigden. zie de foto’s.

DSC_9788Polen_bevrmuseum_copy