7 april 2011

Presentatie van het kleitableau Resurrection/Wederopstanding Bevrijdingsmuseum

Donderdagmiddag vond in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek de presentatie van het  monumentale kleitableau Resurrection/Wederopstanding, ook wel het terracotta leger van Oosterbeek genoemd, plaats. Dit indrukwekkende kunstwerk, dat door kunstenares Fransje Povel-Speleers in 2009 is gemaakt, is een eerbetoon aan de soldaten die in september 1944 in de Slag of Arnhem gesneuveld zijn en in Oosterbeek begraven liggen. Het verbeeldt een visioen waarin de graven open gaan en de soldaten tot leven komen die vol verbazing over dit wonder, hun oude kameraden met grote vreugde begroeten en omhelzen. zie de foto’s

DSC_0250

 

Bron:Bevrijdingsmuseum

Resurrection / Wederopstanding

06-04-2011

Wederopstanding


Het monumentale kleitableau Resurrection/Wederopstanding, ook wel het terracotta leger van Oosterbeek genoemd, is weer te bezichtigen: nu in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Dit indrukwekkende kunstwerk dat door kunstenares Fransje Povel-Speleers in 2009 is gemaakt, is een eerbetoon aan de soldaten die in september 1944 in de Slag of Arnhem gesneuveld zijn en in Oosterbeek begraven liggen. Het verbeeldt een visioen waarin de graven open gaan en de soldaten tot leven komen die vol verbazing over dit wonder, hun oude kameraden met grote vreugde begroeten en omhelzen.
De directe aanleiding en inspiratiebron voor dit tableau was de Britse veteraan Harry Houghton uit Merseyside, die recentelijk op 92 jarige leeftijd is gestorven. Hij en zijn dochter waren jarenlang de vaste gasten van de familie Povel in Oosterbeek in de Airborne Herdenkingsweek in september. Samen namen zij dan deel aan de ontroerende her- denkingsceremonie op het kerkhof in Oosterbeek: de voordrachten en de liederen die de gesneuvelden in gedachten weer doen herleven, de bloemen die door de schoolkinderen bij de graven worden gelegd, de vele veteranen die speciaal hiervoor overkomen om elkaar weer te zien. Deze jaarlijkse herdenking inspireerde de kunstenares om de gestorven soldaten niet alleen in gedachten, maar ook in beeld te laten herrijzen, jong en sterk zoals ze er toentertijd uitzagen. Ze gaf hun een eeuwig leven in klei. Lest We Forget.

Alhoewel het niet de bedoeling was gelijkende portretten te maken, gebruikte Fransje Povel wel foto’s uit het archief van het Airborne Museum en foto’s die door familieleden uit Engeland waren toegestuurd. Ook de stichting voor Poolse veteranen werkte mee in de verwezenlijking van een Poolse tegel. Het resultaat is een groot tableau van ca. 2 bij 2 meter, bestaande uit 12 tegels van 50 bij 50 cm, waarin in miniatuur het Oosterbeekse kerkhof is uitgebeeld met de herrezen soldaten.
Het kunstwerk is een jaar op verschillende plaatsen in Oosterbeek tentoongesteld en kreeg veel aandacht. Het werd zo enthousiast ontvangen dat er een burgerinitiatief is ontstaan dat geleid heeft tot een plan om het tableau permanent in Park Hartenstein in Oosterbeek te plaatsen. Het kleitableau Resurrection blijft in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek in bruikleen totdat een permanente installatie in het Park Hartenstein in Oosterbeek gerealiseerd is. Er is een stichting opgericht die het kunstwerk gaat beheren. Deze hoopt genoeg geld in te zamelen om de kostbare vitrine waarin het geplaatst zal worden te kunnen financieren.
Voor meer informatie en de boekjes Wederopstanding en Resurrection (in de Engelse taal) die in het Bevrijdingsmuseum verkrijgbaar zijn: zie
www.povel-speleers.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4
6561 KR Groesbeek
Tel: 024-3974404
Email: info@bevrijdingsmuseum.nl