22 februari 2011

Herdenking bombardement Nijmegen

Bij de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 waren dit jaar vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Duitse autoriteiten aanwezig. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst sprak  Deputy Chief of Mission Mr. Edwin R. Nolan namens de Amerikaanse ambassade. Daarnaast legde hij, net als de Duitse ambassadeur dr. Heinz-Peter Behr, een krans bij het monument “De Schommel”. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een verwoestend bombardement van Amerikaanse vliegtuigen. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Bijna 800 inwoners, werkenden en passanten kwamen hierbij om. Talloze mensen raakten gewond. De officiële herdenking vond plaats bij ‘De Schommel’ aan de Raadhuishof in Nijmegen. Het monument, met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin, herinnert in het bijzonder aan de 24 kinderen van de kleuterschool die toen op deze plaats omkwamen. Leerlingen van het Montessori College en van de Montessori basisschool uit Nijmegen adopteerden het monument ‘De Schommel’ vijf jaar geleden en zijn nauw betrokken bij de herdenking. De scholieren hielden zich dit jaar bezig met het thema ‘STILTE’. Ze schreven er teksten over en plakten die teksten op kleine zelfgemaakte schommeltjes ter ere van de slachtoffers en in het bijzonder de kleuters die toen omkwamen. De schommeltjes zijn te zien bij het monument en daarna tot 5 mei in de vitrine met namen van slachtoffers in de hal van het stadhuis. Kransen werden verder gelegd door o.a. burgemeester Thom de Graaf, burgemeester Krikke van Arnhem, Commissaris der Koningin Cornielje en diverse vertegenwoordigers van buurgemeenten, waaronder burgemeester Prick van Groesbeek en burgemeester Schuurmans van Millingen aan de Rijn, die gezamenlijk een krans legden voor hun gemeenten en de gemeente Ubbergen.zie de foto’s

DSCF7587