4 november 2010

Protest tegen afschaffing banen.

Woensdagmiddag ging een grote groep mensen met subsidiebanen in protestoptocht naar het Stadhuis in Nijmegen. Ze deden dit omdat het Nijmeegse stadsbestuur voornemens is om in twee jaar tijd de 860 gesubsidieerde banen voor driekwart af te schaffen. Daarmee staan de meeste banen op de tocht . zie de foto’s
DSC_0586protestdemonstratie

Bron: De Gelderlander

‘Om met Wilders te spreken, die Tankir is knettergek’

NIJMEGEN – Het is een imposante groep die zich woensdagmiddag verzamelt op de Nijmeegse Grote Markt. “Hebben we alles? Is iedereen er?”, roept een man door een grijze megafoon. “Ja hoor, met de rotte eieren en tomaten bij de hand”, schreeuwt een van de ruim 200 opgewonden groepsleden terug.

Met een glimlach doet de man met de megafoon alsof hij die opmerking niet heeft gehoord en brengt de groep in beweging.

Met veel gejoel en bepakt met spandoeken vertrekt de stoet naar het stadhuis. Daar vindt om vier uur een ‘burgerronde’ plaats waar ruim negentig sprekers tegenover de gemeenteraad hun ongenoegen laten blijken over de geplande kortingen op subsidiebanen. Honderden banen staan op de tocht.

Zo ook die van Rob Hendriks. Hij werkt als parkwachter in het Florapark en loopt met een kameraad vooruit op de stoet. Hij is witheet op de plannen van wethouder Turgay Tankir om honderden subsidiebanen af te schaffen. “Om even te spreken in termen van Geert Wilders, die man is knettergek geworden. En die gemeenteraad huppelt er als konijntjes achteraan. Het is achterlijk en asociaal beleid. We worden echt afgedankt.”

Dat laatste gevoel leeft bij een groot deel van de sprekers. “We worden in de kou gezet”, roept een emotionele man van Wijkwerk naar de raadsleden die tegenover hem zitten. “Mijn inkomen, mijn voldoening, mijn zelfrespect. Moet ik nu maar mijn hand gaan ophouden bij de sociale dienst? Daar pas ik voor.”

Een ander wijst de raadsleden erop dat er voor de verkiezingen heel andere beloftes waren gedaan. “GroenLinks en de PvdA riepen dat ze zo blij waren met de subsidiebanen en dat er zelfs geld bij zou moeten. Maar toen waren de stemmen nog niet geteld. Nu moet alles maar verdwijnen. Daar is maar een woord voor: kiezersbedrog. Het is schandalig.”

Instemmend geroep vult de ruime raadzaal waar de spanning toch al te snijden is. Je voelt het, hier staat iets op het spel.

Net zoals je de vertwijfeling voelt. “Waar zit eigenlijk de bezuiniging?” vraagt een vrouw van stichting Gast zich hardop af. “Als mensen hun huidige subsidiebaan verliezen komen ze in de WW en in de bijstand terecht. Dan komt het geld dus uit een ander potje maar kost het evengoed geld. Waar zit de besparing dan?”

De laatste spreker in de tweede van drie spreekrondes is Rob. Hij is nog steeds furieus. “Het is een schande wat jullie doen. Ik voel me echt genomen. Normaal vind ik dat wel lekker maar in dit geval zéker niet.”

Daar kan de raad het mee doen.

Raad Nijmegen steunt plannen afbouw subsidiebanen

NIJMEGEN – De omstreden plannen van het Nijmeegse stadsbestuur om de 860 zogenaamde gesubsidieerde banen in twee jaar tijd voor driekwart af te schaffen, krijgen de steun van een politieke meerderheid.

Dat bleek woensdagavond, toen de kwestie voor het eerst door de gemeenteraad werd besproken. Behalve coalitiegenoten PvdA, GroenLinks en D66 steunen ook oppositiepartijen VVD en Stadspartij Nijmegen Nu de maatregel. Volgende week neemt de raad een definitief besluit.

Als één van de weinige gemeenten kent Nijmegen nog subsidiebanen; het gaat onder meer om conciërges en sportparkbeheerders; 260 organisaties maken er gebruik van. Rijksbezuinigingen nopen tot een herbezinning, aldus B en W

Oppositiepartij de SP komt met een alternatief plan waarbij nagenoeg alle Nijmeegse subsidiebanen behouden blijven en van gedwongen ontslag geen sprake is. “Wíj laten ons sociale gezicht niet varen, wij leggen de rekening van de crisis niet neer bij de 850 mensen met een gesubsidieerde baan”, zo sprak SP-raadslid Senay Akdemir gisteravond tijdens een politiek debat over de kwestie.

Collega-oppositiepartijen VVD, Gewoon Nijmegen en VSP haalden woensdag stevig uit naar coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, die zich vóór de gemeenteraadsverkiezingen nog voor behoud van de subsidiebanen uitspraken. “Het grootste kiezersbedrog in Nijmegen ooit”, foeterde Hans van Deurzen van ouderenpartij VSP.