3 november 2010

Opening Historisch Belevenis Netwerk in St Stevenskerk

Op 3 november is in de Stevens kerk in Nijmegen het unieke Historisch Belevenis Netwerk, feestelijk geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Professor Mr. Pieter van Vollenhoven in het bijzijn van ruim 500 gasten. Het is één van de meest innovatieve toeristisch recreatieve projecten in Europa dat  in de afgelopen jaren is gerealiseerd en daarmee ook een primeur in Nederland. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen lanceerde met een “spannend programma” met een tableau vivant en reanactors uit de verschillende tijdslijnen het Historisch Belevenis Netwerk. Met dit netwerk kunnen  bezoekers de regionale (cultuur) historie beleven, gebruik makend van alle hedendaagse communicatiemiddelen. In de gehele regio zijn locaties, evenementen en routes te beleven die afzonderlijk en samen het verhaal vertellen van deze periodes. Ook als geschiedenis zich verborgen houdt in het landschap brengen verhalen in beeld en geluid de geschiedenis weer tot leven.Met dit nieuwe netwerk kunnen bezoekers via (mobiel) internet of mobiele telefoon een eigen belevenisroute uit een periode of thema kiezen en downloaden. De routes kunnen per fiets, te voet, maar ook met GPS afgelegd worden. Daarnaast zijn op de routes locaties te vinden waar hoorspelen te beluisteren zijn.Dit unieke netwerk biedt bezoekers aan de regio Arnhem Nijmegen de mogelijkheid  (inter)actief op innovatieve wijze kennis te maken met de spannende geschiedenis van dit gebied. Het netwerk biedt naast deze verhalen ook inhoudelijke verdieping en toeristische informatie. Het enige dat je nodig hebt, is je computer thuis en voor onderweg een mobiele telefoon met internet. Daarmee gaat een (historische) wereld voor je open.Het Historisch Belevenis Netwerk is een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.  zie de foto’s

DSC_0424Margriet

 

Meer informatie kunt u terug vinden op www.spannendegeschiedenis.nl Voor mobiel internet gebruikt u de website spgs.nl


 

Bron: De Gelderlander

Historisch Belevenis Netwerk officieel geopend

NIJMEGEN – In aanwezigheid van prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven is woensdagochtend het Historisch Belevenis Netwerk en de bijbehorende website geopend. In de provincie bevinden zich 87 locaties die samen drie verschillende routes vormen. De thema’s zijn de Romeinen, de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog.

Deze laatste is ook wel bekend als de Liberation Route. Met behulp van een mobiele telefoon met internet kan informatie over zo’n locatie worden opgevraagd. Dit kan bijvoorbeeld op de Grote Markt in Nijmegen of bij het Duivelshuis in Arnhem.

Bij de opening in de Stevenskerk waren ook gedeputeerde Annelies van der Kolk, commissaris van de koningin Clemens Cornielje en directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen Jurriaan de Mol aanwezig. Alle drie roemden zij de rijke cultuur van de provincie Gelderland.

De website met informatie over de routes, www.spannendegeschiedenis.nl , moet woensdag online gaan. De mobiele versie, www.spgs.nl, werkt al.

Koninklijk startsein Historische Belevenis Netwerk

NIJMEGEN – Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven komen op woensdag 3 november naar Nijmegen. Ze geven dan het officiële startsein van het Historisch Belevenis Netwerk, een nieuw initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme in de regio Arnhem-Nijmegen (RBT-KAN).

RBT-KAN lanceerde in 2008 al de Liberation Route, een met luisterkeien gemarkeerde route langs plaatsen in deze regio die bepalend waren voor de bevrijding van deze regio (september 1944, mei 1945). Bezoekers kunnen bij de keien via hun mobieltje hoorspelen beluisteren en daarmee het verleden herbeleven.

Het Historisch Belevenis Netwerk is feitelijk een verbreding van dit concept. De aandacht ligt niet alleen op de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook op de Romeinen en de roemruchte geschiedenis van Hertogdom Gelre.

In de hele regio zijn er locaties, evenementen en routes die samen het verhaal vertellen van deze periodes. Met het nieuwe netwerk kunnen bezoekers via internet of mobieltje een eigen belevenisroute downloaden. De routes kunnen per fiets en te voet afgelegd worden, de hoorspelen zijn er in het Nederlands, Engels en Duits.

 

Opening Historisch Belevenis Netwerk

Prinses geeft startsein voor Historisch Belevenis Netwerk in de regio Arnhem Nijmegen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven geven woensdag 3 november het startsein voor het Historisch Belevenis Netwerk in Nijmegen.

Het netwerk biedt je als bezoeker van de regio Arnhem Nijmegen de mogelijkheid om (inter)actief kennis te maken met de regionale (cultuur)historie van de regio. Het Historisch Belevenis Netwerk richt zich op drie historische periodes: De Romeinen/Bataven, het Hertogdom van Gelre (Middeleeuwen) en Operatie Market Garden (Tweede Wereldoorlog).

In de regio Arnhem Nijmegen zijn elementen en plaatsen van deze periodes terug te vinden. Met het nieuwe netwerk kun je straks via internet of je mobiele telefoon een eigen belevenisroute uit een periode of thema kiezen en downloaden. De routes kunnen per fiets, te voet maar ook met GPS afgelegd worden. Daarnaast kan je op de plekken zelf via de mobiele telefoon meer historische informatie over die plek vinden, een video bekijken of een luisterverhaal beluisteren.

Het Historisch Belevenis Netwerk is een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.

Vanaf 3 november kan je kijken op www.spannendegeschiedenis.nl