19 juni 2010

Jonge ooievaar in Leuth geringd

Vanmiddag werd bij het ooievaarsnest aan de Plezenburgsestraat te Leuth de enige jonge ooievaar, dat dit ooievaarspaar heeft groot gebracht, geringd. Dit ringen gebeurde eveneens door  Holmer Vonk uit Doesburg, die ook de ooievaars in Kekerdom geringd heeft. Ook hier was weer behoorlijk wat publiek aanwezig. Reden voor Kees van Kuppeveld, de Leuthse ooievaarsnestenbouwer om deze ceremonie af te sluiten met een perfect plaatselijk gebrouwen drankje. In het nest werd ook nog een niet uitgebroed ei aangetroffen. De afgelopen periode heeft men in ieder geval twee jonge ooievaars gespot, waarvan er dus maar één is over gebleven. In kekerdom kon men het nest met een ladder bereiken, maar in Leuth moest de hoogwerker van Zeger Stappershoef er aan te pas komen. De ringnummers van de jonge ooievaars (de ouders in Leuth zijn beiden niet geringd) zijn geregistreerd in een database, welke in beheer is bij de Stichting Resourch and KnowHow, afgekort als STORK. Waarschijnlijk zal deze ooievaar, maar ook de drie ooievaars in Kekerdom, rond  midden juli uitvliegen.  zie de foto’s

DSCF9353ooievaarLeuth