9 januari 2010

Schaatsbaan VVLK Leuth

Bij de voetbalvelden van VVLK in Leuth zijn twee schaatsbanen aangelegd. De ene baan ligt op het parkeerterrein voor de velden en de andere ligt op de velden zelf. De laatste kon echter nog niet in gebruik genomen worden, omdat de ijslaag nog niet in orde is, maar men verwacht dat dat zondag wel het geval zal zijn. De baan voor de velden wordt echter al druk bezocht en voor de jeugd is het daar genieten. zie de foto’s.


door Leo Klaassen (Bron: De Gelderlander)
Het duurt vast niet lang meer voordat, in navol­ging van jonge fietser­tjes, het helemaal mo­de is om bij je eerste schaatsslagen een helmpje te dragen. Tot die tijd kukelen de kinderen van De Grote Lier in Molenhoek gewoon nog ouderwets blootshoofds op het ijs.
En ze malen er geen moment om.
Mans van acht is evenzoveel keren gevallen, het eerste halfuurtje dat hij van zijn leven op schaatsen staat. En hij krabbelt voort op het ijsbaantje dat sinds vrijdagmorgen op het schoolplein ligt. Klasgenoot­je Caitlynn ( groep vijf) kreeg haar schaatsen maatje 32 twee jaar gele­den al met wat chocolademunten van Sinterklaas: „Toen waren ze te groot, nu niet. Ik kan best schaat­sen, want het is net skeeleren.”
Op school is ‘ ijsmeester’ Joy de Jong in zijn nopjes. Laagje voor laagje spoten hij en collega Henk ter Sluisen de afgelopen avonden en nachten het schaatsbaantje op.
Na een veegactie met ouders kon vrijdagmorgen het sein ‘schaatsen’ worden gegeven. Een traditie is nieuw leven ingeblazen. „ Er zijn hier nu ouders die nog weten dat ze zelf als kindje op het school­plein schaatsten”, zegt De Jong, die zelf geen schaatser is. „ Ja, zo lang werk ik hier al.”
Kilometers verderop, in Leuth, is de op ijsbaan op de parkeerplaats van voetbalclub VVLK al sinds woensdag volle bak. Basisschool ’ t Bijenveld stuurt voortdurend groe­pen met schaatsers langs. Het is dringen, want de kleintjes moeten het baantjek delen met de wat gro­teren die een ijshockeyveldje heb­ben ingericht.
Die strijd is zondag hopelijk voor­bij. Er wordt sinds vrijdag hard ge­werkt aan een tweede ijsbaan op het trainingsveld. Daar kunnen de groten dan mooi op. Een eerste po­ging, afgelopen weekend, mislukte omdat het net niet koud genoeg was.
Clubmens Richard Verheijen is in Leuth de ijsmeester. Hij weet pre­cies hoe lang en wanneer je moet nevelen. Hij is ook de man van de bouwlampen, die ervoor zorgen dat er tot tien uur ’s avonds ge­schaatst kan worden. „Tegen die tijd moet je de mensen echt van het ijs halen”, zegt hij. „ Dan moe­ten we de baan weer klaarmaken voor de volgende dag.”
De club zorgt voor de muziek uit de boxen, en natuurlijk komt er uit de kantine snert en koffie.
„Maar we verdienen hier niets mee. Ja, goodwill voor de club.
Ach, als je ziet hoe iedereen schik heeft, heeft de organisatie ook schik.”