10 januari 2010

Foto expositie Bert de Turck

Dit weekend houdt Bert de Turck uit Beek een foto expositie in het Persingse kerkje.De expositie heet ‘TRANSFORMATIES VAN ZAND, STEEN & WATER’ en de foto’s zijn door hem in de woestijnen van Noord- Amerika gemaakt. Zondag is de expositie nog van 12.00 tot 18.00 uur geopend. zie de foto’s


PERSBERICHT

De impressionistische landschapsfotograaf Bert de Turck uit Beek-Ubbergen heeft een nieuw fotoproject gerealiseerd. De expositie van dit werk is op 9 en 10 januari 2010 te zien in het Kerkje van Persingen.

Bert de Turck verbaasde in 2005 iedereen met zijn prachtige foto’s van de Ooijpolder. Zijn fotoboek ‘Impressies van de Ooij’ kreeg lovende kritieken en werd een groot succes. Veel mensen zagen na dit boek de Ooij met andere ogen.
Met zijn nieuwe expositie ‘Transformaties van zand, steen en water’ heeft De Turck het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. De foto’s zijn allemaal genomen in de woestijnen van Noord-Amerika en het grote vulkanische gebied Yellowstone Park. Waren veel foto’s van de Ooijpolder nog lentegroen, op deze foto’s is geen blaadje of grasspriet te zien. Bert de Turck beperkt zich tot zand, steen en wat water als vormende elementen en het is verbazingwekkend hoe expressief hij deze karige middelen weet te gebruiken. Ontleenden de Ooijfoto’s hun stemming vaak aan de sfeervolle mist of het opkomende onweer, deze woestijnfoto’s zijn bijna alle genomen bij kraakheldere lucht. Toch zijn de foto’s onmiskenbaar impressionistisch. De fotograaf brengt heel duidelijk over wat op hem indruk heeft gemaakt en neemt de kijker mee in een wereld die nog niet lijkt aangeraakt door een mensenhand.

Het fotoproject is ook een onderzoek: de fotograaf laat met zijn beelden zien hoe de woestijn een prachtige beeldhouwer is, maar ook hoe onverbiddelijk de elementen zijn. De erosie is in sommige beelden tastbaar aanwezig. De foto’s van Yellowstone Park lijken genomen tijdens de schepping der wereld, zo ‘oer’ zijn ze.
Doordat nergens dieren of mensen aanwezig zijn, waant de kijker zich alleen in een wereld waar geen leven lijkt te zijn. Dat laatste is bedrieglijk. Lopende van foto naar foto merk je snel hoeveel leven er in deze doodse wereld is. Het formaat en de verwerking van de foto’s bevorderen dat de kijker zich opgenomen voelt in het landschap.
Bert de Turck heeft ook een aantal triptieken gemaakt van deze landschappen. Met deze drieluiken heeft hij een mooie vorm gevonden om de suggestie te versterken dat je als kijker opgenomen bent in het landschap. Door het gekozen formaat zijn de drieluiken gemakkelijk op een tafel of bureau te plaatsen. Zo kun je met één blik even uit de dagelijkse sores stappen en je opgenomen voelen in een andere wereld: een wereld van verstilling.

Foto-expositie TRANSFORMATIES VAN ZAND, STEEN & WATER, Bert de Turck. Kerkje van Persingen, Persingensestraat 7 te Persingen bij Nijmegen. 9 en 10 januari 2010, 12.00-18.00 uur.