16 september 2009

Open brief brandweer Millingen
 

In de Gelderlander van 16-09-2009 staat het artikel over het ‘olie incident in Millingen aan de Rijn’. Hierin staat o.a. de vraag aan loco burgemeester Verdijk: "Wat had u verder kunnen doen met deze melding van het incident?" Een onderdeel van zijn antwoord hierop is: "De Millingse brandweer, met boot, had kunnen proberen de olie te absorberen". Wellicht is de heer Verdijk niet helemaal goed ingelicht door zijn voorgangster, mevr. Vermeulen. De brandweerboot van Millingen ligt al twee jaar aan de ketting in de kazerne aan de Heerbaan. Dit naar aanleiding van het ongeval twee jaar geleden, waar enkele brandweer medewerkers overboord zijn geslagen tijdens een inzet op de Rijn. Tot op heden is deze situatie nog steeds zo en wordt er bij incidenten op de Rijn en Waal ter hoogte van Millingen tot Ooij, niet uitgevaren voor incident bestrijding. Dit betekent ook dat er bij brand op een varend schip geen hulp wordt verleend aan evt slachtoffers aan boord, of aan mensen die overboord zijn gevallen. Deze acute situaties worden op dit moment uitgevoerd door RWS en de KLPD te water. Deze diensten hebben een minimale opkomsttijd van 30 min en dit is in acute situaties veel te lang, terwijl de Millingse brandweerboot binnen 15 min te water kan zijn voor snelle hulpverlening en redding van evt slachtoffers. Wellicht kan de heer Verdijk zich beter laten informeren, dan te roepen: " we hebben de brandweer met boot!" ( maar deze ligt helaas aan de ketting ). Namens het brandweer korps van Millingen bied ik dan ook alvast mijn excuses aan, aan eventuele slachtoffers/drenkelingen die in nood komen op de Rijn of Waal. Wij als brandweermannen willen wel maar mogen niet. Mvgr een verontruste brandweerman.