17 september 2009

Scholieren herdenken in Kranenburg

Op initiatief van de stichting Reünie Paratroopers zijn vanmorgen deputaties van de leerlingen van de basisscholen De Biezenkamp uit Beek en Op de Horst uit Groesbeek, samen met leerlingen van de Hanna- Heiber- Schule uit Kranenburg (D) bij het oologsmonument in Kranenburg geweest om bloemen te leggen ter nagedachtenis aan de twee omgekomen Amerikaanse parachutisten.

Zij werden op 17 september 1944, na hun landing op toevallig Duits grondgebied, door douaniers gevangen genomen en naar het gemeentehuis in Kranenburg gebracht. Daar aangekomen werden ze door de SA-man Ludwig Klüttgen, afkomstig uit Aken, standrechtelijk doodgeschoten. Ter nagedachtenis aan deze brute moord op deze ongewapende militairen bevindt zich voor de ingang van het Rathaus in Kranenburg een passend monument. Gastheer namens de gemeente Kranenburg was loco burgemeester Jürgen Franken. zie de foto’s