1 juli 2009

Afscheid van een vrijwillige diender

30 jaar geleden startte Therus van der Geer uit Lent zijn loopbaan bij de Reservepolitie bij de gemeentepolitie in Nijmegen. Daar heeft hij veel mee gemaakt en al gauw bleek, dat hij een echte "diender" was, die zijn mannetje als politieman stond. Overal was hij aanwezig en zonder zijn aanwezigheid zouden tal van festiviteiten, zoals de dodenherdenking in Lent, de intocht van Sinterklaas e.d. niet doorgegaan zijn. Maar de laatste jaren was hij toch de politieman van de markt. Elke maandag was hij op de markt in Nijmegen aanwezig met zijn Mobiele Steun Punt, waar hij zijn plekje in de Burchtstraat gevonden had. Maar ook elke donderdag draaide hij zijn diensten, samen met de MSP in de Molenstraat tijdens de koopavond en de uitgaansavond. Behalve tijdens zijn vakanties, sloeg hij deze dagen nooit over. Vandaag, woensdag 1 juli 2009 nam hij onder grote belangstelling afscheid in het Hoofdbureau van Politie te Nijmegen. Onder begeleiding van de klanken van de Politiekapel Gelderland-Zuid en tussen een erehaag van collega’s betrad hij dit bureau, nadat hij en zijn familie eerst, onder begeleiding van een twee motoragenten, van huis was gehaald. Als klap op de vuurpijl kwam ook burgemeester Thom de Graaf naar het feest om de scheidende vrijwillige politieman de versierselen op te spelden welke behoren bij "Lid in de Orde van Oranje Nassau". zie de foto’sTherus van de Geer lid Orde Oranje Nassau

NIJMEGEN – Therus van de Geer (61) heeft woensdag de Koninklij­ke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau ontvangen. Hij zet zich sinds 1979 in als lid van de vrijwillige politie van Nijmegen.
Zo was Van de Geer onder andere tweede man bij de auto- en voet­surveillance in de binnenstad. Hij surveilleert elke donderdagavond tijdens de koopavond. Daarnaast is hij actief bij evenementen, demon­­straties en grote controles.
Toen het mobiele steunpunt in 1999 werd aangeschaft voor het uit­gaansleven in de weekeinden, kwam hij met het idee om dit steunpunt op maandag op de markt te plaatsen om van daaruit politietoezicht te houden. Vanuit dit steunpunt surveilleert Van de Geer nog steeds iedere maandag op de markt. Hij is voor de meeste marktkooplui een bekend gezicht en voor de bezoekers een vraag­baak.
Therus van de Geer is ook actief carnavalvierder. Jaarlijks zorgt hij voor de begeleiding van de carna­valsoptocht. Bij het Wijnfort in Lent is hij als klusjesman een on­misbare kracht en elke vrijdaga­vond is hij toezichthouder bij het cultureel centrum de Lindenberg. (Bron: De Gelderlander)