7 november 2008

Zonnetrein voor de Oude Stad.

Vrijdagmiddag werd in Nijmegen officiëel het nieuwe zonnetreintje in gebruik genomen, dat gaat pendelen van het parkeerterrein "De Oude Stad", nabij de Hezelpoort, naar het centrum. Passagiers kunnen gratis met dit treintje mee om zo in de Hezelstraten en in het centrum van de stad te komen. De officiële handeling werd verricht door wethouder Jan van der Meer, die in gezelschap verkeerde van wethouder Hanny Kunst. Initiatiefnemers van dit project, dat voor 2 jaar gegarandeerd is, zijn de ondernemers in de Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat, Stichting De Oude Stad, de gemeente Nijmegen en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Opmerkelijk is het dat er tussen het idee van de zonnetrein en de realisatie nog geen jaar zat. Binnenkort komt er een tweede treintje bij en er zijn plannen om ook de route te verlengen. Met de ingebruikneming van de zonnetrein treedt Nijmegen in de voetsporen van de Stichting Van Steen en Natuur in de gemeente Ubbergen, die al jarenlang rondritten met de zonnetreintjes verzorgd in de gemeente Ubbergen. Overigens werd een treintje van deze stichting ook al ingezet tijdens de afgelopen najaarskermis in Nijmegen, omdat de Nijmeegse zonnetrein, die toen al moest rijden, nog niet helemaal klaar was. zie de foto’s
dscf1323vdmeertreintje dscf1335zonnetrein

NIJMEGEN – Op de Ganzenheuvel in het centrum van Nijmegen is vrijdagmiddag het eerste treintje op zonne-energie officieel in gebruik genomen. De pendel brengt bezoekers vanaf het parkeerterrein Oude Stad, tegenover De Gelderlander, naar de Hezelstraten.

De pendel brengt bezoekers vanaf het parkeerterrein Oude Stad, tegenover De Gelderlander, naar de Hezelstraten. Initiatiefnemers zijn de ondernemers in de Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat, de gemeente Nijmegen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Opmerkelijk is het dat er tussen het idee van de zonnetrein en de realisatie nog geen jaar zat. De verwachtingen zijn hoog gespannen want er komt een tweede treintje bij, zo is vrijdag meegedeeld. De route wordt bovendien verlengd. Pendelaars hoeven overigens niet bang te zijn dat het treintje bij slecht weer, althans bij gebrek aan zon, niet kan rijden: er zijn accu’s aan boord. (Bron: de Gelderlander 081108)