7 juni 2008

Nijmegen Zingt.

 dscf7659nmgzingt  Op vrijdag 6 juni  werd op de Grote Markt in Nijmegen voor de eerste keer "Nijmegen Zingt" gehouden, waarbij Huug Duin als presentator optrad. In het voorprogramma trad het  "Nimweegs Soap Theater" op. Daarna werden, samen met het "Nijmegen Zingt koor" hits en onvergetelijke klassiekers gezongen, waar het publiek, dat in grote getale aanwezig was, uit volle borst aan mee deed. Iedereen op de Grote Markt aanwezig kreeg een krant waar de nummers met volledige teksten in stonden. Grote initiator achter dit evenement is Gerard van Groningen. Hij toonde zich erg tevreden over de grote opkomst en beloofde voor volgende jaar zeker een herhaling van het evenement. Zie de foto's

Bron: De Gelderlander 070608 

Zangfeest met een vleugje zomercarnaval

NIJMEGEN – Karaoke, maar dan anders. Op de Grote Markt zing je deze vrijdagavond niet alleen met een geluidsband. Nee, je doet gewoon met z'n allen mee met de artiesten in de complete uitvoering op de cd. Met een krant vol teksten als back-up. Maar er bovenuit komen? Lastig. Dat lukt dus niet, het is soms al moeilijk om je buurvrouw te horen zingen. Gelukkig schuift DJ Marc af en toe de volumeknop dicht. Dan halen de gouden keeltjes zelfs de Hezelstraat.
Zo wordt zanglustig Nijmegen bijvoorbeeld in één klap partner van Mary Servaes, de Zangeres zonder Naam. Die scoort in Mexico keer op keer de 'hoge i' en jaagt nu postuum in het hart van de stad honderden stembanden naar hun uiterste bereik. Mary bedankt. Pils moet het gehavende zangorgaan subiet smeren.
Lachen, dansen, heel hard meeblèren en lekker uit je dak gaan. Dat zijn de kenmerken van Nijmegen zingt, de eerste grote meezingmanifestatie uit de koker van Gerard van Groningen.
Zingende mensen zijn blije mensen. Polonaises op de Markt, op het podium. Zangers staan uren pal. Schouder aan schouder.
Nijmegen zingt heeft soms trekjes van een zomers carnaval. Wat 's winters in de hostent spettert, bruist nu op straat. Presentator Huug Duin slaat de spijker op zijn kop: "Wat kan een feestje eenvoudig zijn." Nummertjes van nu, liedjes van toen, en huppekee: daar gáán we. Tot en met de finale na elven: het EK-lied van de Jojo's. Hebben sommige deelnemers toch niet voor niets hun oranjeversierselen meegenomen.

Op het podium fungeren leden van popkoor Switch naast Duin als gangmakers. Vooral in het begin is dat lekker. Zomaar je handen in de lucht steken, tsja, een nuchtere Nederlander moet je toch altijd even pushen. Een voorproefje van het sfeertje later op de avond bespeuren we in de openingsact door John en Carolien Spierings. Dit tweetal is 'ingevlogen omdat het Nimweegs Soaptheater één dag voor de uitvoering de handdoek in de ring heeft gegooid. I'm so excited, schalt over het plein en dat blijkt koren op de molen van het zangpubliek. Inderdaad, we zijn opgewonden. Zelfs achter de ramen van de Hema staan mensen mee te deinen. Het lelijkste stukske Nimwegen als decor voor Nijmegen op z'n mooist.