7 juni 2008

Ganzen ringen in de Ooijpolder

 Al sinds 1997 worden in juni ongeveer 30 Grauwe Ganzen in de Ooijpolder voorzien van groene banden om de hals. Dit gebeurt in het kader van een onderzoek naar het wel en wee van de vogels in het gebied. Vooral de vraag hoeveel jongen ze krijgen en waar ze zo het hele jaar door zitten, is in dit onderzoek van belang. Door de banden kunnen de individuele vogels herkend worden en zijn ze tijdens de rest van hun leven goed te volgen. Zo wordt veel bekend over hun wel en wee. Houden ze steeds dezelfde partner bijvoorbeeld. In het algemeen zijn de vogels elkaar hun hele leven trouw. Maar net als bij mensen zijn er ook bij de ganzen wel eens stellen die het na een aantal jaren voor gezien houden samen. En ook bij ganzen gebeurt het dat vader het met dochter doet of moeder met zoon. Een andere uitkomst van het onderzoek is, dat er erg veel ganzen rondlopen die tijdens hun leven nooit broeden en dus ook nooit jongen krijgen. Sinds een aantal jaren is het aantal broedende Grauwe Ganzen in de Ooijpolder stabiel en komen er te weinig jongen groot om de populatie op dit niveau te houden. Vandaag waren vrijwilligers nabij de Tien Geboden in Ooij actief, waar ze ongeveer 15 ganzen hebben geringd of gecontroleerd. Daarbij werd o.a. een gans aangetroffen, die dit jaar nabij de Havo in Ubbergen heeft gebroed en met haar kuikens lopend naar de Tien Geboden in Ooij is gegaan om daar verder te verblijven. De vrijwilligers gingen op zondag verder met ringen in Groningen, daarna nog Limburg en Zeeuws-Vlaanderen en vermoedelijk zaterdag weer ergens in de Gelderse Poort. zie de foto's
 

dscf7748gansdscf7695gans