6 juni 2008

Juf Joke in de finale

 dsc_0020jufjoke  Juf Joke Theunissen van de basisschool De Biezenkamp te Beek is gisteren doorgedrongen tot de finale van de com­petie ‘ Leraar van het jaar'. Dat is een verkiezing van de lande­lijke Stichting Beroepskwaliteit Le­raren. De in Gennep woonachtige lerares van de kleuters in Beek is in de catego­rie primair onderwijs één van drie overgebleven kandidaten. De winnaar wordt in oktober tij­dens een televisiegala bekendge­maakt.

Uit de Gelderlander:

BEEK/GENNEP – Joke Theunissen, le­rares op basisschool De Biezen­kamp in Beek, is gisteren doorge­drongen tot de finale van de com­petie ‘ Leraar van het jaar'.
Dat is een verkiezing van de lande­lijke Stichting Beroepskwaliteit Le­raren. De Gennepse is in de catego­rie primair onderwijs één van drie overgebleven kandidaten.
De jury omschrijft haar als een ‘goed lopende diesel met fuel injec­tion'.
Daniëlle Knuiman uit Nijmegen, die werkt op De Tovercirkel in Mal­den, viel gisteren af in de race naar de titel. Aan de competitie deden 860 leraren uit heel Nederland mee.
De winnaar wordt in oktober tij­dens een televisiegala bekendge­maakt.

GENNEP – Gennepse Joke Theunissen is bijna 'Leraar van het jaar'. Nou ja, bijna: ze is doorgedrongen tot de laatste zes kandidaten die meedingen naar deze eretitel. Dat ze een geduchte tegenstander is van de overige vijf staat wel vast. Want de 'juf' van de Biezenkamp in Beek is ook nog eens uitvinder.

Wij noemen hier de schilderkast, de tassenwagen en de splitsplank. Meer informatie daarover volgt.

Ouders, leerkrachten, en zelfs een wethouder nomineerden de Gennepse en leverden in totaal wel zestig kantjes met argumenten aan. Genoeg stof om over te schrijven, want Joke (58) zit al veertig jaar in het vak en wil nog zeker vier jaar doorgaan.

Op haar achttiende meldde ze zich al bij de Hapse kleuterschool het Rakkertje (nu De Bongerd), om dik twaalf jaar later De Biezenkamp met haar komst te verblijden. Ze was er zelfs negentien jaar lang mede-directeur. "In die tijd heb ik alle groepen een keer gehad", zegt Theunissen. "Ik vond dat ik dat hoorde te doen. Nu zit ik weer bij de kleuters, en dat doe ik toch het liefst." Want Joke werkt het liefst zo weinig mogelijk volgens lesprogramma's ('Ik ben geen type om aan de leiband te lopen') en kan bij de kleuters al haar creativiteit kwijt.

Bovenbouwers Renske, Anna en Dennis, die zich de juf nog van lang geleden weten te herinneren, roemen haar manier om met een vogeltje en een nestje de dagen van de week bij te houden, of het bootje dat rond sinterklaas elke dag een stukje verder van Spanje naar Nederland schuift. "Bij mij weten de kleuters waar de Golf van Biskaje ligt, hoor. Ik gebruik ook graag moeilijke woorden als 'plattegrond' en 'horizon'."

De drie kunnen maar niks kwaads verzinnen over hun oude juf. Ja, ze is best streng, 'maar op een aardige manier'. Joke krijgt het voor elkaar zelfs blij te kijken als ze boos is.

Daarmee breek je bij de kinderen meer potten dan met je belangrijke werk voor de regionale zorgcoördinatoren, of met het feit dat je perfect aan de zeven competenties van een leraar voldoet.

Maar nu die uitvindingen. Joke bedenkt ze, en techno-echtgenoot Noud knutselt ze in elkaar. Op de mobiele schilderkast kun je aan de ene kant verven, en zit aan de andere kant het schoolbord. De tassenwagen voorkomt op vernuftige wijze dat bijvoorbeeld de Fristi van de een over de tas van de ander lekt. Op de splitsplank kun je met kleurenfiches alle manieren aangeven hoe je het getal vijf kunt splitsen. Dat is echt een luxe product: een fabrikant wilde hem in productie nemen, maar dat bleek te duur.