23 april 2008

Brandweer, EHBO en de Sprong oefenen samen.

 Dinsdagavond 22 april heeft de brandweer Ubbergen, geassisteerd door de brandweer van Millingen aan de Rijn, in samenwerking met de BHV van De Sprong en de EHBO verenigingen van Ooij/Persingen,  Beek en Millingen aan de Rijn, voor de tweede keer een oefening gehouden in en rond dorpshuis De Sprong te Ooij. Het scenario was als volgt. Tijdens het lossen van een wagen van de Bavaria, is een koolzuurgas cilinder van de vrachtauto gevallen. Dit gaf zo'n enorme knal, dat in de buurt twee auto's op elkaar botsten, waarbij er één omsloeg. De kok in de keuken van de Sprong schrok ook en liet een pan met kokend water over zich heen vallen. De BHV medewerker van de Sprong belde daarop de brandweer en schakelde het ontruimingsalarm in, waarna alle bezoekers het pand moesten verlaten. De bijrijder van de vrachtauto was tijdens de knal ook nog onder de laadklep terecht gekomen en moest bevrijd worden, evenals de bestuurder van één van de auto's. Daarna gingen alle hulpverleningsdiensten aan het werk en aan het einde van de avond kon men terugkijken op een zeer geslaagde oefening. Zie de foto's
 dscf9198brweersprong  dscf9220ehbosprong


 

Grote Brandweer en EHBO oefening bij en in De Sprong

Dinsdag 22 april heeft de brandweer Ubbergen in samenwerking met de BHV van De Sprong en de EHBO van de afdeling Ooij – Persingen voor de tweede keer een oefening gehouden.

Het volgende ongeval was in scene gezet:

Tijdens het lossen van de vrachtwagen van een van de leveranciers is er een koolzuurgas cilinder van de vrachtwagen gevallen. Dit gaf een enorme knal en veroorzaakte een aanrijding  met twee auto,s. Tevens was de kok in de keuken zo geschrokken van de knal dat hij een pan met kokend water die hij net aan het verplaatsen was laat vallen en vele brandwonden heeft opgelopen.

De dienstdoende medewerker met BHV belde de brandweer van Ubbergen en schakelde het ontruimingsalarm in zodat de aanwezige bezoekers het pand moeten verlaten.

Zij die niet van deze oefening op de hoogte waren schrokken zich natuurlijk een hoedje toen het ontruimingsalarm afging en het gebouw direct moesten verlaten. Docenten van het ROC Nijmegen waren op de hoogte van deze oefening. Het ontruimen verliep verder voorspoedig.

Toeval is dat er een oefenavond van de EHBO in het gebouw was, en zij zich, nadat zij gealarmeerd waren dan ook direct konden gaan bezighouden met de slachtoffers die er waren gevallen o.a. kok in de keuken, vrachtwagenchauffeur onder de laadklep, en de gewonden in de twee auto,s 

De brandweer van Ubbergen was binnen 10 minuten aanwezig en nam de leiding van de BHV over. Nadat de commandant de situatie in ogenschouw nam zag hij dat de situatie  ernstig was en vroeg assistentie van de brandweer van de Gemeente Millingen a.d. Rijn.

De brandweercommandant inspecteerde het gebouw of dat veilig was daarna konden de bezoekers weer terug keren.

De oefening is goed verlopen het Bestuur van Stichting De Sprong / Brandweer / EHBO allen die hun bijdrage hebben geleverd, 

Bedankt voor jullie medewerking.

Bestuur van de Sprong.