28 maart 2008

Ooijse rietdekkers in het nieuws

 dscf1758henkvdven  Dagblad de Gelderlander heeft vandaag een artikel gewijd aan de Ooijse rietdekkers Henk vd Ven en zijn zoon Rolf. Het artikel ging over het feit, dat er gevaar dreigt voor de rietteelt in Nederland door de nieuwe natuurregels. Maar dat laatste is voor de beide rietdekkers geen probleem. Zij halen al jaren hun riet uit andere landen, waar voorheen de Ooijpolder hun leverancier was.

OOIJ – 'De rietteelt in Nederland is serieus in gevaar door nieuwe natuurregels' stond er gisteren in deze krant. Voor de Ooijse rietdekker Henk van de Ven is dat inmiddels al oud nieuws.

Samen met zijn zoon Rolf is hij actief in de wijde regio rond Nijmegen met hun bedrijf Veneb. "Wij snijden al zo'n tien jaar geen riet meer in de Ooijpolder", aldus Henk van de Ven. "Maar dat heeft niet alleen met natuurregels te maken. Het riet dat wij nu op de daken leggen komt voornamelijk uit de voormalige Oostbloklanden en uit China. Dat riet is veel beter en ook nog eens veel goedkoper. Als wij zelf het riet moeten snijden, kost het veel tijd om de eerste, tweede en derde soort riet te selecteren. Ook moeten we veel afval van het riet afvoeren. Dat maakt het allemaal veel te duur, terwijl het riet uit China het beste is van de wereld. Dat komt door de bodem waar het in is opgegroeid. Hoe schraler de grond, hoe beter het riet."

Deze weken is Henk echter toch in het veld te vinden. In het griend oogst hij wilgentenen, die onder meer gebruikt worden als latjes in de plantenteelt.

Vijf of zes generaties. Precies weet Henk van de Ven niet hoe lang z'n familie al in het rietdekken zit.

Vijf jaar geleden is ook zijn zoon Rolf weer in zijn bedrijf Veneb gestapt.

Het gaat erg goed met de bedrijfstak. Een mooie rieten kap op een monumentale boerderij is nog steeds zeer gewild, "maar er komen ook steeds vaker rieten daken op nieuwbouwwoningen", vertelt de 31-jarige Rolf.

"Dat komt omdat er nu een nieuwe methode is: het schroefdak. Daardoor is een rieten dak veel brandveiliger geworden. De premie voor de brandverzekering is nu net zo hoog als bij een ander dak. Ook zijn er geen speciale regels meer: vroeger moest een woning met riet minimaal 16 meter van de buren af staan. Bovendien heeft die schroefdak-constructie een hoge isolatiewaarde."

Rolf is vanwege het vele werk op zoek naar jonge krachten die het vak willen leren. In de regio Nijmegen is een zestal rietdekbedrijven actief. In Ooij is er ook een ander bedrijf Van de Ven, een neef van Rolf, die uit hetzelfde rietdekkersgeslacht voortkomt. Het bedrijf Veneb van Rolf is een afkorting van Van de Ven en Ebbers, de meisjesnaam van z'n moeder Marian.

Ergens rond 1900 is er een telg Van de Ven uit Ooij begonnen met het rietdekken. "Wij pachtten gronden van de steenovens", vertelt vader Henk. "Het rietsnijden was een mooie activiteit voor de maanden van december tot april, als er op het land toch niets anders te doen was."

De rietlanden zijn er nog steeds in de Ooijpolder maar het spul wordt niet meer geoogst. " Staatsbosbeheer heeft de gronden van de steenfabrieken gekocht en sindsdien zijn de vogels belangrijker. De rietvelden zijn nu verwilderd. Maar of dat minder mooi is? Ach, ik weet niet. Er komen hier in ieder geval veel mensen naartoe om van de natuur te genieten. Dus zo lelijk zal het weer niet zijn."