16 januari 2008

Faunatunnel door de Kapitteldijk te Leuth

 Afgelopen maandag is men begonnen met boorwerkzaamheden bij de Kapitteldijk te Leuth, t.h.v. de Thornsche Molen. Er wordt een tunnelbuis met een diameter van 50 cm dwars door de dijk geboord, welke dienst zal doen als faunapassage. Tijdens de boorwerkzaamheden is het noodzakelijk, dat één weghelft van de Kapitteldijk is afgesloten en daarom zijn er verkeerslichten geïnstalleerd.Allerlei dieren kunnen voortaan op een veilige manier via deze tunnelbuis van Ooijsche Graaf naar het Meertje en de Querdamm migreren en vice versa natuurlijk. De tunnel wordt met name aangelegd voor bevers, dassen, marters en andere kleine zoogdieren, maar vermoedelijk zullen ook amfibieën deze veilige route weten te waarderen. Woensdagmiddag omstreeks 14.00 u was de buis door de dijk heen. zie de foto's  dscf8261tunneldijk

 

De locatie Thornse Molen is een berucht punt voor overstekende dieren. Er is druk autoverkeer en er zijn afgelopen jaren diverse bijzondere dieren dood gereden, waaronder een bever en een das. De organisaties ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer, Via Natura en de Provincie hebben de koppen bij elkaar gestoken om dit probleem te verhelpen. Gezamenlijk financieren ze nu de aanleg van de faunatunnel.
Behalve de tunnel wordt ook aan weerszijden van de weg een gaasraster geplaatst om de dieren naar de tunnelingang te geleiden.

Tijdens de landschapsveiling op 15 september 2007 was het tienjarig onderhoud van de faunatunnel één van de te veilen elementen. De Firma DekkervandeKamp heeft daarvoor het benodigde geld beschikbaar gesteld.

16 jan 2008, 16:03 – LEUTH – Een megaboor van bouwer Heijmans is er rond tweeën vanmidddag in geslaagd om een doorbraak door de Kapitteldijk bij Leuth te forceren.  (De Gelderlander)

In de dijk komt een tunnel die het voor bevers, dassen, marters en ander klein grut makkelijker en veiliger moet maken om te reizen tussen de Beekse heuvelrug en de Ooijpolder.
De provincie Gelderland, stichting Ark en Staatsbosbeheer hebben een ton bij elkaar gelegd om die ecologische verbinding te realiseren.

Bij de ingang wordt een glad oppervlak gelegd, zodat aan de sporen te zien is hoeveel dieren van de nieuwe doorgang gebruik maken. "Ze zullen eerst moeten wennen en de weg weten te vinden", verwacht Bekhuis.