31 december 2007

Leuth en Millingen zonder water

 Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn zitten op dit ogenblik zonder water, als gevolg van een breuk in de waterleiding aan de Steenheuvelsestraat te Leuth. Men is volop aan het werk om de leiding te herstellen, maar waarschijnlijk duurt dit nog wel even. Op diverse plaatsen langs de Steenheuvelsestraat zijn gaten gegraven. Het is de vierde keer in twee jaar dat de betreffende dorpen zonder water zitten. Het werd zelfs in het landelijk nieuws bekend gemaakt. zie de foto's
 dscf4851waterl  dscf4853waterl

(Bron: De Gelderlander)

LEUTH/MILLINGEN – De dorpen Millingen en Leuth zaten op oudjaarsdag voor de vierde keer in twee jaar zonder water.

Aan het einde van de nacht viel de druk weg door een breuk in de transportleiding bij Leuth, vrijwel op dezelfde plaats waar het de vorige keren ook al mis ging. De laatste storing vond plaats in februari 2007.

Het waterbedrijf Vitens was een dag lang druk bezig om de 12.000 getroffen huishoudens weer van water te zien.

Zij probeerden het water via een omleiding in de dorpen te krijgen, maar het bleek moeilijk om de afsluiter te bereiken die daartoe open moest.

De waterdruk viel rond zes uur maandagmorgen weg, toen de meeste polderbewoners nog niet wakker waren. Zij konden niet douchen en afwassen en slechts één keer de wc doortrekken.

In februari beloofde Vitens al naar een structurele oplossing voor het probleem te kijken. Het onderzoek loopt nog.

Er zijn opmerkelijke overeenkomsten tussen de vier calamiteiten van 6 februari 2007, 18 december 2006 en 11 november 2005. Allevier de breuken vonden plaats in de buurt van Leuth op een traject van een kleine twee kilometer, aan het einde van de nacht in een vochtige wintermaand.

Volgens een woordvoerder van Vitens loopt de waterdruk op die plaats en op dat tijdstip blijkbaar zo hoog op, dat een kritieke waarde wordt overschreden.