30 augustus 2007

Go Biking Tour in Leuth

 dscf3942  Donderdag was de Nationale Go Biking Tour! in Leuth. Deze Tour is een scholentoer voor het basisisonderwijs, waarbij fietsvaardigheid en veiligheid de belangrijke maatschappelijke componenten zijn, evenals het gebrek aan beweging, dat keer op keer en in toenemende mate bij de Nederlandse jeugd wordt geconstateerd. Deze toer is in Leuth door de gemeente Ubbergen in samenwerking met de KNWU georganiseerd. Vandaag waren op het schoolplein de basisschool 't Bijenveld uit Leuth, de basisschool OPWEG uit Ooij en de basisschool St. Laurentius uit Kekerdom aan de beurt. Zowel leerlingen van groep 8 als groep 7 deden  er aan mee. zie de foto's 


 

Nationale Go Biking! Tour

De Go Biking! Tour is een scholentoer voor het basisonderwijs. Binnenkort komt de Go Biking! Tour ook in deze regio, namelijk op 30 augustus in Leuth bij basisschool ‘t Bijenveld. Ook basisschool Op Weg en St. Laurentius komen naar deze locatie om deel te nemen aan de toer. Verschillende schoolklassen zullen dan met veel plezier op de fiets stappen. Dat gaat prachtige verhalen en schitterend beeldmateriaal opleveren!

De Go Biking! Tour richt zich op verschillende doelstellingen. Fietsvaardigheid en veiligheid zijn daarbij belangrijke maatschappelijke componenten, evenals het gebrek aan beweging dat keer op keer en in toenemende mate bij de Nederlandse jeugd wordt geconstateerd. De gemeente Ubbergen organiseert in samenwerking met de KNWU de scholentoer. Naast de fietsvaardigheid en de veiligheid hoort de KNWU meer kinderen blijvend te interesseren voor de wielersport.

Het initiatief voor dit project is genomen door de KNWU, waarbij verschillende partners onmiddellijk bereid werden gevonden hun bijdrage te leveren. In de organisatie en werving vervullen tevens provinciale en gemeentelijke sportraden een belangrijke rol, waarmee nog meer maatschappelijke organisaties betrokken zijn bij dit initiatief en enorm veel kinderen door het hele land aan het bewegen te krijgen.

Wat is de Nationale Go Biking! Tour

De Go Biking! Tour werd in 2005 voor het eerst georganiseerd. 170 scholen werden bezocht en duizenden kinderen stapten op de mountainbikes. Ook in 2006 bezoekt de Go Biking! Tour minstens 100 scholen, waar steeds verschillende groepen een training krijgen. Tot 10.000 kinderen kunnen zo bereikt worden. De trainingen zijn gericht op het aanleren van vaardigheden. Bevorderen van veiligheid is daarbij een erg belangrijke motivatie.

Doelstelling

Het stimuleren van jeugd om meer actief te bewegen en zorgen dat zij fietsvaardigheid ontwikkelen. Hopelijk leidt dit tot meer ‘weerbaarheid' op de fiets, een veiliger verkeersdeelname en ook tot meer jeugdleden bij wielerverenigingen. Tevens dragen de samenwerkende partners op deze wijze bij aan de bestrijding van de bewegingsarmoede van de Nederlandse schoolkinderen.

Het project is mede door de samenwerking van zo veel verschillende organisaties bijzonder en een mooi voorbeeld van het publiek – private samenwerking die ook vanuit de overheid wordt voorgestaan. De Nationale Go Biking! Tour past ook perfect binnen de BOS-impuls (samenwerking buurt, onderwijs, sport) van het ministerie van VWS.

Hoe?

–          Kinderen leren onder begeleiding van een ervaren trainer over hindernissen fietsen.

–          Door betrokkenheid van sponsors kan een kant-en-klaar pakket met hindernissen, bescherming en fietsen worden aangeboden.