6 juni 2007

Uit de as van Solibor

 

dscf0495 

 Vanmiddag heeft Gelders gedeputeerde Hans Esmeijer in het Nationaal Oorlogsmuseum 1944 1945 in Groesbeek de tentoonstelling :From the Ashes of Sobibor" geopend. Deze tentoonstelling is gebouwd door het Museum van het concentratiekamp Sobibor in Polen en is van 6 juni tot 2007 in Groesbeek te zien. zie de foto's 

 

Op de foto praat Hans Esmeijer met een overlevende van Sobibor


De tentoonstelling ‘Uit de as van Sobibor’ is gebouwd door het Museum van het concentratiekamp Sobibor in Polen en is van 6 juni tot 30 september 2007 in Groesbeek te zien.  Van vernietigingskamp Sobibor is niets overgebleven: de nazi’s hebben in 1943 alle sporen ervan uitgewist. De tentoonstelling ‘Uit de as van Sobibor’ vertelt wat hierdoor verzwegen  had moeten blijven: de situatie van joodse burgers in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en het massale transport naar concentratie- en vernietigingskampen. In de expositie komen onder andere de verhalen van de weinige overlevenden van het kamp aan bod. De reizende tentoonstelling, die schitterend is vormgegeven, trok tot nu toe al ruim 80.000 bezoekers. Dat deze nu ook in Groesbeek te zien is, is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland