19 december 2006

Afscheid Burgemeester Guusje ter Horst

 Dinsdagmiddag nam de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst afscheid na bijna 6 jaar als burgemeester te hebben gewerkt. Velen waren naar de vereniging gekomen om samen met haar te genieten van een programma, dat door Fons v.d. Poel aan elkaar werd gepraat.  Dit werd gevolgd door een zeer druk bezochte receptie. zie de foto's 

 dscf9619

Ter Horst pinkt traantje weg bij afscheid

Door onze verslaggever (Bron: de Gelderlander)

Woensdag, 20 december 2006 – NIJMEGEN – Afscheid met een lach én een traan. Jawel, de ‘stevige' Guusje ter Horst moest dinsdag zichtbaar de emoties wegslikken bij haar afscheid als burgemeester.


Vertrekken als als burgemeester van Nijmegen, dat doet toch wel pijn. Foto: Theo van Zwam Een goed gevulde zaal in concertgebouw De Vereeniging bracht de scheidend burgemeester toch vooral een vrolijke afscheidsgroet.

Dat ging gepaard met zang, dans, muziek en, zoals dat hoort bij dit soort gelegenheden, veel lovende woorden. Het regende kwalificaties als ‘boegbeeld', ‘samenbinder', ‘kordaat', en ‘leiderschap'.

Maar daarnaast namen veel sprekers ook geen blad voor de mond. Met de directheid die Guusje ter Horst al die jaren kenmerkte, verkondigde Renate Bos als plaatsvervangend-voorzitter van de buitengewone gemeenteraad ad rem: „Je hebt humor, maar vaker ook een humeur." Een ander plaagstootje: „Je bent een wereldwijf, maar af en toe ook een ongeduldig wereldwijf."

Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje pakte het in zijn lofrede serieuzer aan, maar kon ook niet laten voor de gelegenheid even uit zijn rol te stappen: „Zoals je weet, hou ik niet van speculeren over kabinetsposten in Den Haag. Maar het zou toch vreemd zijn als jij niet genoemd zou worden? Je bent een van de beste burgemeesters van Gelderland."

Dansleraar Eduard Vermeulen roemde na eerst zelf een swingende tapdansvoorstelling te hebben gegeven, de danskwaliteiten van pupil Ter Horst op humoristische wijze: „Vooral links was je erg goed." En: „Je kon zo goed volgen."

Ook Anton Aalbers, burgemeester van Druten en spreker namens alle regio-burgemeesters, liet zich van zijn guitige kant zien. Gravend in zijn vogelkennis: „Dat de ene burgemeester een beetje groter is dan de andere, herken je voornamelijk aan zijn grotere snavel."

Hilarisch was ook de verkoper van paardenspullen op de hoek bij een eerder woonhuis van Ter Horst: „Ze kocht een rijzweepje, maar niet voor zichzelf, hoor."

Ter Horst liet zich alle loftuitingen, genoeglijk aan elkaar gepraat door spreekstalmeester Fons de Poel, zichtbaar welgevallen. Hoewel ze ook subtiel een vraagteken durfde te plaatsen. Lachend: „Vandaag stond in de krant dat ik ‘aaibaar' ben, maar ik ben toch ook wel vaker ‘haaibaai' genoemd."

Om oprecht te eindigen met: „Ik had me geen mooier afscheid kunnen wensen." Waarna ze met betraande ogen haar zitplaats opzocht.

Ter Horst wil respect ambt terug

Door onze verslaggevers (Bron: de Gelderlander)

NIJMEGEN – Het vanzelfsprekende gezag voor de overheid moet weer terugkeren, onder meer voor burgemeesters. Hun ambt zakt steeds verder in aanzien bij de burger.


Guusje ter Horst tijdens haar laatste speech. Foto: Theo van Zwam/De Gelderlander Dat zei Guusje ter Horst gistermiddag bij haar afscheid als burgemeester van Nijmegen. Ter Horst maakte bekend dat ze tijdens haar zesjarige burgemeesterschap meerdere malen is bedreigd. Eén keer kreeg ze per post een kogel opgestuurd met de tekst: ‘Rot op.' Opmerkelijk was dat het een politiekogel was. Deze bedreiging had plaats in 2005 toen ze in woonpark Oosterhout in Nijmegen woonde. Er is onderzoek gedaan naar vingerafdrukken op kogel en envelop, maar dat leverde geen sporen op.

Ter Horst liet gisteren weten destijds hevig geschrokken te zijn. Volgens haar speelden op dat moment geen discutabele kwesties in de stad waarbij zij betrokken was. Ter Horst is ook meermalen slachtoffer geweest van verbale bedreigingen. Verder kreeg ze eieren en verfbommen op haar huis. „En ik ben er vast van overtuigd dat iemand geprobeerd heeft mijn poezen te vergiftigen."

Volgens Ter Horst gaat het niet om incidenten: „Alle burgemeesters hebben er last van. Ze praten er niet graag over, maar bij anonieme onderzoeken komt het telkens naar voren."

Niet alleen het aanzien van burgemeesters, maar het respect voor alle openbare functies, hoog en laag, zakt volgens Ter Horst steeds verder weg. Ook ambtenaren zijn geregeld doelwit van bedreigingen. „Denk aan de ruzies aan de balie van de sociale dienst. Maar ook bestuurders in het openbaar vervoer zijn steeds vaker slachtoffer." Volgens Ter Horst worden burgers veeleisender. Ze willen hoe dan ook hun vergunning krijgen en anders moet er maar gedoogd worden. „Dit soort praktijken loopt steeds meer uit de hand."

Hoewel de scheidend burgemeester stelt geen centje pijn te hebben van zes jaar Nijmegen, was het gebrek aan respect wat haar betreft het moeilijkst van het burgemeestersambt. „Het vanzelfsprekende gezag van het openbaar bestuur kalft af."

Ze richt een oproep aan het nieuwe kabinet: „Als de nieuwe regering werkelijk een socialer signatuur krijgt, moet deze hieraan een halt toeroepen. Het is een uit de hand gelopen gebrek aan respect voor de medemens."