15 september 2006

’t Bijenveld actief voor Gambia

 dscf7773

  Donderdagmiddag hield de Leuthse basisschool 't Bijenveld een fancy fair voor de Gambiase kinderen in Mbangkama. Met spelletjes, lekker eten, sminken, haar vlechten en andere activiteiten hoopt de school zo geld bijeen te brengen voor de missie van o.a. de Leuthse huisarts Gerben Hellinga, die daar al veel werk heeft verricht. Dokter hellinga was ook deze middag zelf aanwezig om zijn ervaringen te delen met zowel de ouders als de kinderen van de school. zie de foto's (komen nog'meer)

Vrijdagmorgen wordt er nog een sponsorloop gehouden.

 


 LEUTH
Tastbaar Afrika in 't Bijenveld
  (Bron: De Gelderlander)


Op basisschool 't Bijenveld in Leuth lag Gerben Hellinga gisteren onder vuur. Hij ver­telde over het Gambiase dorp MbangKama. De kinderen uit groep vijf bestookten hem met vragen. „Hebben ze daar ook een McDonald's?"

Door onze verslaggever
LEUTH ● Nee, een McDonald's hebben ze niet in het dorpje dat de Leuthse huisarts Gerben Hel­linga en andere weldoeners lief­kozend in hun armen hebben gesloten. Eigenlijk hebben ze niet veel in MbangKama en dat kunnen de negenjarige leerlin­gen maar moeilijk begrijpen.
Gerben legt uit dat hongersnood weinig voorkomt omdat Gambia een redelijk gunstig klimaat heeft. Een vinger schiet de lucht in. „ Maar heb je dan geen gieter nodig?" Gerben: „ Nee, de regen blijft in de grond zitten." Nog een vraag: „ Maar als het dan niet regent?" Gerben: „ Ja, dan heb je een probleem." De leerling weet wel een oplossing.
„ Dan ga je toch naar de winkel om rijst te halen." Gerben lacht.
Deze week is Afrika het thema op 't Bijenveld. Alle groepen krij­gen les over het werelddeel en bezoeken het Afrika Museum.
Eén van de doelen is de leerlin­gen ervan bewust te maken dat niet alles vanzelfsprekend is.
Gerben heeft zich zes jaar gele­den aangesloten bij een groep particulieren die als het ware het dorpje ‘ geadopteerd' heeft.
In tien jaar tijd hebben zij met de 350 inwoners van MbangKa­ma onder meer een put en een school gebouwd.
Gerben vertelt dat van het inge­zamelde geld vier leraren en le­raressen worden betaald. Zij ge­ven zo'n honderd leerlingen les.
En nu verrijst er een medische hulppost in het dorp.
Een enkele leerling staart dro­merig voor zich uit, maar de meesten hangen aan de lippen van de inwoner van Wyler. Ze hebben zelfs zoveel vragen, dat Gerben bijna niet aan zijn ver­haal toekomt. Vanavond is op de basisschool een fancy fair. De opbrengst van onder meer de spelletjes, het schoenen poetsen en de loterij gaat naar de projecten in Mbang­ Kama. Gerben: „ Dat is het mooie. Het is tastbaar voor de leerlingen. Over een jaar kom ik hier terug en dan kan ik laten zien wat dankzij hen is veran­derd in het dorp." Een laatste vraag nog van een leerling: „ Maar hebben ze daar dan ook geen rijstburgers?"
Fancy fair voor MbangKama: van­avond, vijf tot zeven uur, basisschool ' t Bijenveld, Reusensestraat 6, Leuth.


Huisarts Gerben Hellinga verhaalt in Leuth over Gambia.
Foto: Theo van Zwam/De Gelderlander