13 oktober 2017

Een Taalmaatje doet meer dan helpen met taal

Stel je voor, er woedt een oorlog in ons land, of er heerst onderdrukking, hongersnood of we zijn getroffen door een natuurverschijnsel zoals Irma, die over Sint Maarten een spoor van vernieling achter liet. Je bent gedwongen om ergens anders je toekomst op te bouwen omdat dit in je eigen land niet mogelijk is. En dan? Je komt in een land waar je de taal niet spreekt, de mensen niet kent en waar de cultuur zoveel anders lijkt dan die van jezelf. Lijkt het u ook leuk om een belangrijke rol te hebben in de inburgering van een statushouder? Geef u dan op als Taalmaatje door een e-mail te sturen naar coördinator Taalmaatjes Lisanne Bron: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.

 

Bij Forte Welzijn zijn er ruim 50 vrijwilligers actief als Taalmaatje voor statushouders in gemeente Berg en Dal. Sommigen zijn in april begonnen, anderen zijn net een paar weken actief. Wat al wel blijkt: je bent niet alleen een Taalmaatje.

 

Om statushouders te helpen inburgeren in Nederland is het project Taalmaatjes in het leven geroepen. Want hoe eerder men de Nederlandse taal spreekt, hoe meer mogelijkheden men heeft tot inburgeren en het opbouwen van een toekomst waar men gelukkig in is. Taalmaatjes zorgen niet alleen voor een wekelijks oefen moment van de taal, een taalmaatje is een belangrijk persoon in het netwerk van een statushouder.

 

Het Taalmaatje weet hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar steekt en kan daarin ook de statushouder van advies voorzien. Het Taalmaatje kan als een familievriend fungeren of kan zelfs worden gezien als onderdeel van de familie.

 

Zoals bij Samantha en Rishan. Samantha woont bijna haar hele leven in Groesbeek en is sinds kort taalmaatje van Rishan, die twee deuren verder woont. Vanaf het eerste moment is er een klik tussen de twee en komen ze inmiddels bijna dagelijks bij elkaar over de vloer. Ze maken eten voor elkaar klaar, sturen elkaar dagelijks whatsapp berichtjes en hebben lange gesprekken over hun levens. Naar aanleiding van dit contact zien buren van Rishan ook de mogelijkheid om een kop koffie bij haar te drinken. En dat doet Rishan het liefst, kletsen met haar buren, of mensen in het algemeen.

 

Lijkt het u ook leuk om een belangrijke rol te hebben in de inburgering van een statushouder? Geef u dan op als Taalmaatje door een e-mail te sturen naar coördinator Taalmaatjes Lisanne Bron: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.