28 juni 2010

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra overleden.

Zojuist werd door een politiewoordvoerster  van de Regiopolitie Gelderland-Zuid medegedeeld, dat Sjoerd Kooistra, de horecamagnaat, vanmiddag tegen het einde van de middag, dood in zijn woning in Ubbergen was aangetroffen. Omwille van het onderzoek kon zij nog geen verdere mededelingen doen. In de loop van de avond werd duidelijk dat er iets aan de hand was bij de woning van Kooistra aan de Rijksstraatweg in Ubbergen en al gauw kwam de lokale en nationale pers naar Ubbergen. Dat er iets ernstigs aan de hand was bleek wel uit de vele politievoertuigen van o.a de Forensische opsporing en een PD Unit (Plaats Delict), welke het terrein op reden. De PD Unit had in eerste instantie moeite om naar binnen te rijden, omdat de oplegger vast kwam te zitten. Zie de foto’s

DSCF5027Kooistra

Bron: De Telegraaf

Sjoerd Kooistra dood gevonden

UBBERGEN –  Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is maandag tegen het einde van de middag dood aangetroffen in zijn villa in Ubbergen. De politie is een groot onderzoek gestart.
alt Foto: Nederlandse Freelancers

De politie vond Kooistra na een melding. Een woordvoerster wilde niet zeggen of het om een anonieme tip ging, of van een bekende van Kooistra. Aan het begin van de avond is besloten tot grootschalig onderzoek. Op het bureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens de woordvoerster zijn er inmiddels twintig man actief.

Over de doodsoorzaak wilde de woordvoerster weinig zeggen. Op dit moment zijn volgens haar alle mogelijkheden open. Ze kon niet zeggen of Kooistra door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens haar is het onduidelijk wat er in de woning is gebeurd. Ze kon ook niet zeggen of hij op het moment van overlijden alleen in de woning was.

Oscar Hammerstein, advocaat en goede vriend van Kooistra, zei op Radio 1 dat het vrijwel zeker om een zelfmoord gaat.

 

Bron: De Gelderlander

UBBERGEN – Horecatycoon Sjoerd Kooistra is maandag tegen het einde van de middag dood aangetroffen in zijn villa in Ubbergen. De politie is een grootschalig onderzoek gestart naar de feiten en omstandigheden. „We houden alle scenario’s open”, aldus een politiewoordvoerster gisteravond. Ook zelfmoord sloot ze niet uit.

Wie Kooistra’s lichaam heeft gevonden, wil de politie niet zeggen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De oprit van Kooistra’s kapitale villa aan de Rijksstraatweg in het bosrijke Ubbergen werd aan het einde van de middag afgezet met roodwitte linten. Een mobiel politiekantoor – een Plaats Delict-unit – arriveerde. Agenten doorzochten Kooistra’s woning en grote tuin, de officier van justitie en rechter-commissaris kwamen ter plaatse.

De horecamagnaat, die cafés bezat in onder meer Amsterdam, Groningen en Nijmegen, was al jarenlang verwikkeld in juridische procedures met onder meer de bierbrouwers Heineken en Inbev. Heineken eiste twee weken geleden nog in kort geding dat Kooistra horecazaken zou ontruimen, vanwege achterstallige betalingen aan Heineken. Het gaat onder meer om De Waag in Nijmegen en verder om drie kroegen in Amsterdam en twee in Eindhoeven. Heineken zou nog 7 miljoen euro van Kooistra tegoed hebben en liet onlangs beslag leggen op diens villa in Ubbergen. Op zijn beurt zou Kooistra een miljoenenclaim bij Heineken hebben neergelegd.

Maandag zou er uitspraak worden gedaan in de zaak, maar de rechtbank in Amsterdam liet weten dat de uitspraak is doorgeschoven naar dinsdag. Volkomen onduidelijk is of het juridisch wapengekletter ook maar iets met het drama in Ubbergen te maken heeft.

Kooistra vocht ook een stevige juridisch gevecht uit met de Nijmeegse horecaman Khalid Oubaha, die de bekende kroegen Sjors en Sjimmie, De Drie Gezusters, De Groote Griet en Heidi’s Skihut van Kooistra pacht. Oubaha had maandagavond tegen elven nog helemaal niets meegekregen van de tragedie in Ubbergen.

UBBERGEN (ANP) – ,,Heineken heeft hem vermoord.” Dat zei advocaat Oscar Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag bij de woning van de dood aangetroffen Sjoerd Kooistra. De advocaat was naar de woning gekomen nadat hij was ingelicht over de dood van zijn cliënt. Hammerstein mocht van de politie de woning niet in.

Hij zei dat Kooistra al zes maanden een conflict had met bierbrouwer Heineken. ,,Na een relatie van 25 jaar is het uit de hand gelopen. Vorige week heeft Heineken een tegenvoorstel gedaan. Kooistra moest alles inleveren wat hij had, zowel zakelijk als privé. Dat was een zodanig voorstel dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien.”


Sjoerd Kooistra (Groningen, 18 maart 1951Ubbergen, 28 juni 2010) was een Nederlands horeca-ondernemer. (Bron: Wikipedia)

Kooistra werd geboren als zoon van een caféhouder. Toen zijn vader overleed, erfde Kooistra familiepretpark De Vluchtheuvel in Norg. Eind jaren ’70 opende hij in de stad Groningen zijn eerste eigen café: Bommen Berend. Kooistra bleek een goed gevoel te hebben voor het opkopen en reorganiseren van slecht-lopende etablissementen, en Kooistra slaagde erin in de stad Groningen een grote groep van horecabedrijven in zijn bezit te krijgen, met als centrale deel de zuidwand van de Grote Markt die anno 2004 geheel in zijn bezit is. Prominent hierin is het café De Drie Gezusters.

Zelf was Kooistra niet meer actief in de horeca. Zijn panden, ondergebracht in de exploitatiemaatschappij Plassania BV, werden verpacht aan een complex netwerk van pachters en BV’s, waarvan er een aantal failliet is gegaan.

Kooistra’s horecabedrijven maakten over 2002 een omzet van 65 miljoen euro. Hij bezat in 2003 circa 80 horeca-zaken, waarvan negentien in Groningen. De andere zaken had hij in Amsterdam waar hij een grote concentratie van zaken had in de Reguliersdwarsstraat. Tot zijn groep van bedrijven in Amsterdam behoorden verder onder meer The Three Sisters, Café Cox, Keyzer, de Oesterbar, de Heineken Hoek, en De Leydtse Herberghe.

In 2008 stond Kooistra op nummer 222 in de Quote 500; de 500 rijkste Nederlanders. Zijn vermogen werd geschat op 130 miljoen euro. Uit onderzoek van Parool-journalist Bart Middelburg begin 2004 bleek echter dat Kooistra veel minder rijk was dan gedacht en op grote schaal geld leende uit zijn eigen bedrijf. In april 2004 was de totale schuld van zijn exploitatiemaatschappij volgens Middelburg opgelopen tot 84 miljoen euro.

In februari 2003 werd Kooistra veroordeeld tot het betalen van 1,2 miljoen euro aan het UWV/GAK, in verband met het te weinig afstaan van premies.

Eind augustus 2003 werd aangekondigd dat Kooistra de Amsterdamse cafés Dante en Hoppe had gekocht. Hiermee werd hij de grootste horecaondernemer in Amsterdam.

Kooistra kwam begin 2004 in opspraak toen eind januari in Amsterdam het beroemde restaurant De Oesterbar failliet ging. Het personeel deed aangifte van bedrieglijke bankbreuk. Enkele weken eerder was op last van de burgemeester van de gemeente Amsterdam Job Cohen een onderzoek gestart naar de praktijken van Kooistra. Daarnaast werd Kooistra door verschillende ex-eigenaren van door hem verworven panden van chantage beschuldigd.

In de zomer van 2006 kocht Kooistra horecaonderneming de Danssalon in Eindhoven. Kooistra trok in totaal 4 miljoen euro uit om de eens zo extravagante discotheek in de stad om te toveren tot een vestiging van De Drie Gezusters. De Danssalon was een eye-catcher voor geheel dansend Nederland en was zelfs een tijdje de iT van het Zuiden. Het pand onderging een ingrijpende verbouwing en werd op 9 oktober 2008 geopend.[1]

Kooistra zou volgens Quote een contract gesloten hebben met Heineken over het verspreiden van zijn concept De Drie Gezusters door middel van een franchise formule.[2]

Kooistra kocht in 2008 verschillende cafés in Enschede op, waaronder De Kater en De Geus. Een aantal van deze cafés bouwde hij om tot een nieuwe vestiging van De drie gezusters. Deze vestiging opende op 9 april 2009. Sjoerd Kooistra was daar niet bij aanwezig in verband met een conflict met Grolsch bierbrouwerijen.

[bewerken] Beslagleggingen

Op 7 oktober 2003 werden twee van Kooistra’s zaken in Groningen, De Brasserie in de Poelestraat en Het Pakhuis in de Peperstraat, op last van de rechter gesloten. De actie was het werk van de curator in het faillissement van de Verenigde Horecabedrijven Amsterdam. Deze pachtte van Kooistra de panden en de inventaris. Om eenzelfde sluiting voor zes andere bedrijven aan de Grote Markt te voorkomen betaalde Kooistra een aanmerkelijk bedrag.

In maart 2004 bepaalde de rechtbank te Assen in een door Kooistra aangespannen civiele procedure dat Kooistra wel degelijk aansprakelijk was voor de faillissementen van zijn pachters. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van ‘een louter fictieve constructie’ om Kooistra buiten een faillissement te houden, en wees beslaglegging op de inventaris van een failliete pizzeria toe.

Op 14 april 2004 legde een curator conservatoir beslag op drie zaken van Kooistra in Amsterdam. Een vierde zaak, de Heineken Hoek, liet hij onmiddellijk sluiten. Deze werd ’s avonds weer geopend nadat advocaten van Kooistra geld en een bankgarantie hadden afgegeven. In de stad Groningen werd op zes zaken van Kooistra beslag gelegd.

Begin augustus 2004 werd een televisiedocumentaire over Kooistra uitgezonden in het kader van de serie M.A.C.H.T. van Fons de Poel en Heleen Minderaa. Twee weken later werd bekend dat Kooistra Café Cox, het café van de Amsterdamse Stadsschouwburg, diende te ontruimen, wegens ontbinding van het huurcontract na ‘meervoudige wanprestatie’. Ook zou hij het voormalig personeel van De Oesterbar geld hebben aangeboden, op voorwaarde dat de betreffende personen zich onthielden van verdere publiciteit.

Het Amsterdamse bestuur vond deze gebeurtenissen aanleiding genoeg om verdachte aanvragen voor een horecavergunning tijdelijk te weigeren. Kooistra stemde in 2004 in met de voorwaarde dat zijn naam vermeld stond op de horecavergunningen. Daarbij diende hij ook persoonlijk financieel nauw betrokken te zijn bij de verpachte zaken.

Daaropvolgend nam Kooistra via de Gouden Kooi BV een belang van 51% of meer genomen in de aandelen van de BV’s die zijn Amsterdamse zaken pachtten. De aandelen van de Gouden Kooi BV werden enige tijd later overgedragen aan zijn nicht Grietje van der Veen. Volgens Kooistra was dat niet in strijd met de gemaakte afspraken.

Op 11 mei 2010 vielen deurwaarders binnen op drie adressen van Kooistra. De binnengevallen huizen waren het appartement van Kooistra in Amsterdam, een landgoed in Ubbergen en een villa in Groningen. Kooistra zou een schuld aan Heineken hebben van circa twee miljoen euro, voornamelijk door huurachterstanden van kroegen in Amsterdam. De kantonrechter in Amsterdam had bepaald dat Kooistra en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur moesten betalen aan Heineken. In geval hij niet zou betalen, mochten de Amsterdamse horecazaken Dante, Three Sisters, Luxembourg en April ontruimd worden.

Kooistra werd op 28 juni 2010 dood aangetroffen in zijn woning in Ubbergen. Volgens de politie was er sprake van een “ernstig incident” dat uitgebreid onderzocht word