7 oktober 2024

Ceremonie voor de inheemse soldaten in Groesbeek op de Canadese erebegraafplaats.

Kranslegging bij het monument.

Vrijdag 4 oktober werd erop de Canadese erebegraafplaats te Groesbeek een speciale ceremonie  gehouden voor de inheemse soldaten die begraven liggen op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. Deze ceremonie was georganiseerd door het Indiginous Legacy Project Team in samenwerking met Mathilde Roza. zie de foto’s 

Toespraak Yvonne Swarthoff, Beste inheemse vrienden uit Canada en de Verenigde Staten, RCL Branch 005, gezichten naar graven en andere gasten, namens het Indigenous Legacy-team van harte welkom bij deze bijzondere herdenking. Het is nu 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In deze oorlog zijn veel jonge soldaten gesneuveld, waaronder veel soldaten van inheemse stammen. De wens van het legacyteam was om ook de inheemse soldaten te eren en in de toekomst niet te vergeten. In 2019 werd door Yvonne & Berry Swarthoff al een eerste stap gezet om de in Holten begraven inheemse en Metis-soldaten eervol te herdenken. In samenwerking met het Holten informatiecentrum (CIB), Suzanne Nieuwland van de NANAI, G. Miller (Canada), Mathilde Roza van de Universiteit Nijmegen, Herman Sligman en kameraden van RCL Branch 005 is er vanaf oktober 2019 een prachtige tentoonstelling samengesteld tot januari 2020 en de graven werden gemarkeerd met foto’s en informatie. Jerry Thundercloud leidde de inheemse ceremonie. Het was een mooi project en zou zeker een vervolg krijgen. Op 13 september 2023 vond op de Canadese begraafplaats in Holten voor het eerst in Europa een grote ceremoniële herdenking voor inheemse soldaten plaats. En dit was een groot succes. Op de 2e dag werd een bezoek gebracht aan Groesbeek.
Voor het Indigenous Legacy Project is het nu belangrijk om alle inheemse graven voort te zetten en te vinden, zodat we ze bij toekomstige herdenkingen kunnen en mogen eren. Het team en voormalig president Martin Reelick (die helaas te vroeg overleed) wilden dit project voortzetten. Wij zijn nu ook blij dat dit mogelijk is. Op deze begraafplaats die we vandaag eren, liggen 41 inheemse soldaten. Het is een voorrecht dat inheemse gasten uit de VS en Canada ons vandaag vergezellen bij deze ceremonie.
Mohawk Brian Maracle zou vandaag zijn familieleden eren, maar moest plotseling naar het ziekenhuis, hij kon hier helaas niet bij zijn. Mathilde Roza zal een biografie voorlezen over zijn familieleden die hier begraven liggen. John Earl Maracle en John Richard Maracle.

Wanneer je naar huis gaat
Vertel ze over ons en zeg het
Voor jouw morgen
Wij hebben onze vandaag gegeven
Bedankt allemaal voor het bijwonen van deze belangrijke ceremonie, en we zullen nu de tabacozakjes neerleggen bij de graven van de inheemse soldaten.

Yvonne Swarthoff, Indigenous Legacy-team