23 mei 2024

Groesbeekse Klösdag weer een succes.

Ilse de Vries spreekt de leerlingen toe.

 Woensdag 22 mei was de 15e editie ‘Oorlog in Groesbeek’ op de Klös in Groesbeek, georganiseerd door de Groesbeekse Airborne-vrienden. 90 leerlingen in de leeftijd van 12-14 werden getrakteerd op een vol programma met lezingen, wandelen en het beantwoorden van vragen uit het programmaboekje. Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal opende deze leerzame dag. Op diverse locaties langs de wandelroute moesten opdrachten worden uitgevoerd. Daarnaast beleefden ze ook veel plezier aan het rondgereden worden in authentieke WO2 voertuigen. De mijnenvelden van Groesbeek werden belicht en daar kon de onfortuinlijke Johan Zegers geanimeerd en vol energie over vertellen. Henk Koopman gaf een boeiende lezing over de V1 en V2 lanceringen op Antwerpen vanuit Oost-Nederland. Hij legde goed uit waarom tientallen V1’s en V2’s voortijdig in Nederland neerstorten. Tevreden gingen de leerlingen met een certificaat van deelname naar huis. De vele vrijwilligers bleven nog even napraten over een geslaagde dag. De scholen die meededen: De Siepe, Titus Brandsma Berg en Dal, Adelbrecht-Windekind en Montessori College Nijmegen en Groesbeek.  16 jaar geleden benaderde Ilse de Vries, zelf in het onderwijs, en woonachtig op boerderij de Klös aan de Wylerbaan de Groesbeeks Airborne Vrienden. Zij stelde voor om lokaal jongeren inzicht te geven in de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog. Haar boerderij werd vanaf dat moment de succesvol de locatie voor de Klösdag, het eerste jaar nog voor één schoolklas en nu inmiddels voor 90 leerlingen..