21 januari 2024

Persingens kerkje vindt een ‘schat op de zolder’

PERSINGEN – Ze lagen op de zolder van het kerkje. Een beetje vergeten, in een grote kist. Maar tijdens een inventarisatieronde die het nieuwe bestuur van het kerkje recent uitvoerde werden ze ontdekt. Kenners spreken van een ‘schat op zolder’; het bestuur is aangenaam verrast. Het betreft een aantal mappen met prenten uit de serie ‘Grafi Persingen’. De mappen – en ook lossen prenten – zijn in de periode tussen 1997 en 2007 uitgegeven door  oud-bestuurslid wijlen Hans Groothuijse uit Beek. Kenners classificeren het materiaal als ‘een schat op zolder’. Hans Groothuijse – ondernemer, plaatselijk politicus en kunstliefhebber – kreeg in die periode kunstenaars van naam zover dat ze nagenoeg belangeloos een werk maakten voor de jaarlijkse Grafimap Persingen. De map bevatte doorgaans vijf kunstwerken (prenten). Ze werden verkocht en de opbrengst werd benut als bijdrage in de restauratie- en onderhoudskosten van het kerkje van Persingen. Niet elke jaargang werd uitverkocht: de mappen die overbleven kwamen in de kist op zolder terecht. Kunstenaars die meewerkten aan dit project waren Tolman, Terwindt, Elfrink, Russon, Gerritz, Van Kuijk, Zurné, Hoekstra en vele anderen . Het bestuur: ,,Verreweg de meeste prenten zijn volledig intact en hebben de periode op zolder zonder schade doorstaan. Waarschijnlijk mede door de min of meer constante en droge omstandigheden.” Zelfs koningin Beatrix heeft een Grafimap Persingen. Ze kreeg die ooit tijdens een bliksembezoek – dat ze per helicopter aan Persingen bracht – aangeboden, die ze, zelf ook kunstenares, dankbaar aanvaardde. Het bestuur van het kerkje vindt het zonde om deze overgebleven mappen – en losse prenten – nog weer jaren te laten liggen en heeft besloten om ze in één actieweekend aan te bieden. Het bestuur wil liefhebbers de kans geven om unieke werken te kopen en daarmee het behoud van het kerkje te ondersteunen. ,,De mappen en prenten zijn met dat doel ook ooit gemaakt en de opbrengst gaat dus natuurlijk naar het onderhoud van het kerkje,” aldus Hans Maas, voorzitter van het bestuur van het kerkje.  Het bestuur: ,,In het weekend van 3 en 4 februari openen we het nieuwe seizoen na de winterstop dus met de verkoopactie van de resterende mappen en prenten. We hopen op een grote opkomst en een goede verkoop waar zowel kopers als het kerkje nog jaren plezier van kunnen hebben.” De verkooptentoonstelling (zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur) wordt muzikaal opgeluisterd. Zaterdag zal de befaamde organist Cor van Wageningen uit Beek op het kleine Lindsenorgel in het kerkje spelen.  Zondag verzorgen BoerenMaasjazz & Marieke een optreden in het kerkje. NB:  In verband met het carnaval is er het weekend van 10 en 11 februari nog géén expositie. De eerstvolgende expositie is het weekend van 17 en 18 februari. 

Hans Groothuijse, passie voor kunst en het kerkje. 

PERSINGEN – Hij was een bourgondiër met passie voor politiek, kunst en het Persingens kerkje. Decennialang was hij raadslid voor de VVD in de voormalige gemeente Ubbergen terwijl hij destijds daarnaast het familiebedrijf Groothuijse (transport) leidde. Hans Groothuijse uit Beek – hij overleed in 2020 op 76-jarige leeftijd – gaf bovendien ruim 10 jaar de grafimap Kerkje van Persingen (een map met doorgaans vijf grafische prenten) en daarna nog eens tien jaar vier keer per jaar een losse prent in een oplage van 40 exemplaren uit. Groothuijse zelf er zei destijds dit over:,,Ik wilde enerzijds geld bijeenbrengen voor het kerkje, anderzijds wilde ik dat mensen tegen een schappelijke prijs kunst konden kopen.” Groothuijse bouwde ook samen met zijn vriend wijlen Albert de Witt een indrukwekkende collectie grafiek (houtsnedes, steendruk, linosnedes, drogenaald-etsen etc.) op. De grafiek was, aldus Groothuijse, in de kunsthandel een beetje een ondergeschoven kindje. ,,Maar het is een kunstvorm die het verdient behouden te blijven.”