24 september 2023

Schutterij de Vriendenkring heeft nu 6 koninginnen.

De zes koninginnen van de Vriendenkring geflankeerd door oud Koning Willy Jansen. v.l.n.r Demi Dahm, Lotte Brandwijk, Sam Driessen, Tess Vink, Helma Jansen en Fenne Menting

Het eerste weekend van oktober ( 8 tm 10) is het weer zover, de laatste kermis in de regio, de overbekende Leuthse kermis. Twee weken voorafgaand aan dit evenement wordt jaarlijks de strijd aangegaan voor het koningschap van de schutterij Vriendenkring. Dat was nu op zondag 24 september op het terrein van de Vriendenkring in Leuth. Voorafgaand aan het koningschieten heeft de schutterij, samen met de muziekvereniging D.E.S,  een  rondgang door het dorp gemaakt om daarbij het huidige koningspaar Willy en Helma Jansen, Jeugdkoning Lorenzo, alsook het keizerspaar Hans en Dorie, van huis op te halen. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Ria Barber aanwezig en zij loste omstreeks 15.00 uur het openingsschot op de vogel. Nieuw deze keer was het juniorenschieten op de vogel. Daarop kon de “jeugd” tussen 18 en 25 jaar prijsschieten op de vogel en kon er een heuse juniorkoning of koningin komen.  Maar wat bleek, vier vriendinnen, t.w. Tess Vink, Demi Dahm, Lotte Brandwijk en Sam Driessen wilden bij het koningschieten wel mee doen maar dan wilden ze alle vier ook koningin worden. En zo werd het afgesproken. Tess Vink schoot na een spannende strijd de romp van de vogel  naar beneden en zoals afgesproken werden de vier meiden allemaal Junior koningin. Ook bij het seniorenschieten was er een spannende strijd tussen de huidige koning Willy en zijn gemalin Helma.  Helma won en zo werd zij de nieuwe schutterskoningin van de Vriendenkring. En bij het jeugdkoningschieten was Fenna Menting de gelukkige. Zij nam het op tegen Lorenzo (de huidige jeugdkoning) en Devano Janssen en zij won. En zo heeft Leuth ineens 6 koninginnen. Na het koningsschot werd het zittende koningspaar Willy en Helma onttroond en werd het nieuwe koningspaar Helma en Willy, alsmede jeugdkoningin Fenne geïnstalleerd door het keizerspaar. Ook de vier juniorkoninginnen werden geïnstalleerd en alle vier mochten de koningsmedaille 10 seconden omhangen, waarna de medaille werd omgehangen bij Tess Vink. Tess was ooit ook al jeugdkoningin (2016).  Zie de foto’s deel 1; deel 2;  deel 3;  deel 4;  deel 5;  deel 6 

Uitslagen:

Jeugdkoningschieten. Kop: Lorenzo Janssen, 51 schoten; Rechter Vleugel Lorenzo Janssen na 12 schoten en linker vleugel Devano Janssen na 35 schoten. Jeugdkoningin werd Fenne Menting na 161 schoten.

Senioren koningschieten: kop,  Henk Gerritzen na 85 schoten; rechter vleugel, Gert-Jan Gerritzen na 96 schoten; linker vleugel Babette Thunissen na 202 schoten. De romp werd neergehaald door Helma Janssen en zij werd daardoor schutterskoningin. 

Junioren schieten (nieuw bij de schutterij): kop, Sam Driessen na 90 schoten; rechter vleugel Lotte Brandwijk na 114 schoten en linker vleugel Romy Kroes na 64 schoten. En de romp werd neergehaald door Tess Vink na 82 schoten. 

De troon wordt op zondag t/m dinsdag (8 t/m 10 oktober) bestegen door vrienden en familie van de nieuwe Koningin Helma Jansen-Saat, op vrijdag en zaterdag krijgen de Juniorkoninginnen een belangrijke rol in het feestgedruis. De hoofdact van de Leuthse kermis (georganiseerd door Schutterij Vriendenkring en Stichting Triangel) is de ultieme kermisband Perfect Showband. Na Millingen en Kekerdom spelen deze muzikanten de zaal op zondag en maandag vast en zeker plat. Op dinsdag is het traditiegetrouw de beurt aan DJ Robert Pauwels. Op vrijdag staan DJ Matthew en Fake Tits op de bühne. DJ John Silvester mag op zaterdag het spits afbijten. Hij heeft ook een belangrijke rol op maandag in combinatie met Perfect Showband.