15 april 2023

Een bijzondere dag….

De groep op de Canadese erebegraafplaats.

Als overnachtingsadres voor mensen die het Pieterpad lopen of Nederland rondfietsen heb ik al vele mensen mogen ontmoeten met ieder hun eigen verhaal, bezigheden, hobby’s, enz. Vrijdag 14 april had ik drie gasten die behoren tot de groep “Let’s Talk”. Een groep van dove en slechthorende mensen die samen het Pieterpad lopen. Zaterdag 15 april liepen ze de route Millingen-Groesbeek. Bij de Canadese begraafplaats trof ik samen met mijn broer Hennie de groep (bestaande uit 26 personen) om ze – naast koffie, thee en wat lekkers – te voorzien van informatie over de militaire begraafplaats en de Stichting Faces to Graves. Nadat ik iedereen welkom heb geheten heb ik verteld over de Stichting Faces to Graves, waar mijn broer Hennie en ik researcher zijn en wij biografieën schrijven van militairen die op de Canadese Militaire Begraafplaats liggen. Hennie heeft vervolgens wat verteld over Market Garden en Operation Veritable. Alles wat wij vertelden werd vertaald door 4 handgebarentolken. Voor degenen die geen gebarentaal kenden werd alles wat wij vertelden ingetypt op een laptop, waarna deze informatie voor hen direct zichtbaar werd op kleine tablets. Wow, wat geweldig dat iedereen op deze manier toch alles kon volgen. Vervolgens hebben we bij de graven van twee militairen hun biografie verteld en vragen beantwoord. Iedereen was onder de indruk. Nou, wij waren onder de indruk van deze groep mensen, die samen van alles ondernemen (wandelingen, maar ook vakanties), van hun saamhorigheid en het voor elkaar zorgen. Van 29 april tot en met 21 mei organiseert Stichting Faces to Graves de “Faces of Groesbeek”. Drie weken lang staat er dan bij bijna 2000 graven een foto van de militair die daar begraven ligt. Erg indrukwekkend, confronterend en ontroerend. Zoals ik ook deze dag heb ervaren met “Let’s Talk”, bedankt daarvoor. Ellen van Haaren