9 februari 2023

Jaarlijkse herdenking Operatie Veritable op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek.

Herdenking Operatie Veritable in Groesbeek.
Op woensdag 8 februari was er weerde jaarlijkse herdenking operatie Veritable op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Deze keer was er speciale aandacht voor de vriendschap tussen een soldaat van Royal Hamilton Light Infantry Regiment en een inheemse soldaat van het Canadese leger met als onderwerp “Inheemse soldaten”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in elk Canadees regiment wel een aantal inheemse (indigenous) soldaten actief. Vanwege hun enorme verbondenheid met de natuur vervulden zij vaak de rol van verkenner (scout). Hun bewegingen en onderlinge communicatie bleven voor de vijand onopgemerkt. Ondanks hun moed en bekwaamheid werden zij, zelfs binnen hun eigen onderdeel, vaak gediscrimineerd om hun afkomst. De Canadese soldaat Ewen Morrison diende 22 maanden in het Royal Hamilton Light Infantry Regiment en bouwde een innige vriendschap op met zijn inheemse buddy. Een vriendschap die bleef bestaan tot aan hun dood en nu door Janet Love-Morrison, de dochter van Ewen, in herinnering wordt gehouden. Zij was bij de herdenking aanwezig. Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseerde op woensdag 8 februari twee aan het thema ‘Inheemse soldaten’ gerelateerde evenementen. De jaarlijkse herdenking Operatie Veritable en de onthulling van een plaquette, ter nagedachtenis aan de Canadese en Inheemse soldaten van het Royal Hamilton Light Infantry Regiment. Voor zover wij nu weten voor het eerst in Nederland. Tijdens de plechtigheid legden een aantal kinderen van de Basisschool Adelbrecht-Windekind zelfgemaakte herinneringstenen op het kerkhof, voorafgaande aan de kransleggingen. Ook lazen twee van hen een Engels gedicht voor. Kransen werden o.a. gelegd door loco burgemeester Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal, de ambassadrice van Canada, Her Excellency Ms. Lisa Helfand, de burgemeesters van de Duitse plaatsen Kleve, Wolfgang Kebing en Kranenburg, Ferdie Böhmer, Janet Love-Morrison en anderen. Muzikale medewerking werd o.a. verleend door Batavorum Pipes and Drums en Theo Jetten, Bugler, alsmede het Heijens koor Nèj Hèjs.  zie de foto’s  deel 1;  deel 2