2 januari 2023

Nieuwjaarsreceptie SVO’68 2023

Carnavalsprinses Jolanda met haar adjudant Jos tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

In het clubhuis van SVOโ€™68 (Sport Vereniging Ooij) de Kempkes te Ooij, vond zondagmiddag (Nieuwjaarsdag) de  traditionele Nieuwjaarsreceptie plaats, welke weer redelijk druk bezocht werd, nadat deze de laatste twee jaar, i.v.m. de corona geen doorgang kon vinden. Zo was de  carnavalsvereniging De Deurzakkers met Prinses Jolanda met haar gevolg aanwezig, maar ook veel leden van de diverse afdelingen van SVO. De muzikale omlijsting was in handen van  DJ Matthew, die dit op een voortreffelijke wijze deed. In voorgaande jaren werden tijdens deze bijeenkomst ook de jubilarissen gehuldigd maar deze zullen, net als in de coronatijd, nu thuis bezocht worden. Voorzitter Bart Willems hield dit jaar op die plek geen nieuwjaarstoespraak maar had dit, voorafgaand aan de receptie al op de Facebookpagina van SVO geplaatst. Het is hier onder te lezen. zie de foto’s

Beste leden, supporters en sponsors van SVO-Voetbal,
Laat ik beginnen met iedereen een voorspoedig, gezond, sportief en gelukkig 2023 te wensen. Ik hoop iedereen vanmiddag uiteraard op onze traditionele nieuwjaarsreceptie te mogen begroeten. En gelukkig kan dat weer. De afgelopen 2 edities konden helaas geen doorgang vinden door Corona. Een gemis want wat is er mooier dan het jaar af te trappen bij de vereniging!
Een aantal jaar geleden hebben we doen besluiten dat ik geen nieuwjaarstoespraak meer uitspreek tijdens de receptie. En ik kan jullie vast geruststellen, dat gaat ook vandaag niet gebeuren. Omdat 2022 een jaar is geworden waar we niet zomaar aan voorbij kunnen gaan en 2023 door de fusie met VVLK op zeker een historisch jaar gaat worden, wil ik me via Facebook en onze website toch even tot onze leden, supporters en sponsors van SVO-Voetbal richten.
2022 is een jaar geworden met vele hoogtepunten. Ons eerste elftal wist voor het eerst in 25 jaar weer kampioen te worden. En hoe! Alle 22 competitiewedstrijden werden gewonnen, een unieke prestatie. In de Gelderlander van gisteren waarin er teruggeblikt werd op het amateurvoetbal jaar 2022 werd hier nog even aan gerefereerd. Uitgerekend in de kampioenswedstrijd tegen Batavia toonde de ploeg van trainer Martin de Winkel de ultieme suprematie door maar liefst met 15-0 te winnen. Wat volgde was een scala aan festiviteiten. Uiteraard was het na terugkomst uit Batenburg al een geweldig feest met een rondrit door de Ooij in een cabrio bus, een week later werd dit nog eens dunnetjes overgedaan middels een waar SVO-festival met food trucks, huldiging, DJ Robert Pouwels en als klap op de vuurpijl een optreden van Django Wagner!
2022 stond ook in het teken van de verdergaande samenwerking met VVLK. Met ingang van dit seizoen spelen ook de seniorenteams onder het samenwerkingsverband tussen de voetbalverenigingen van Ooij en Leuth. In april 2022 kregen beide besturen met een duidelijke, bijna unanieme JA de goedkeuring om over te gaan tot een uiteindelijke fusie. Deze zal, ijs en weder dienende, met ingang van seizoen 2023/2024 van toepassing zijn.
In praktische uitwerking bestaan, naast alle jeugdteams, nu ook het 1e en 2e elftal uit spelers van SVO en VVLK. Het 3e en 4e elftal, maar ook de ploegen die uitkomen in de 7 tegen 7 klasses kunnen dat nog doen met teams bestaand uit volledig SVO- of VVLK leden, al zien we ook daar steeds meer โ€˜kruisbestuivingโ€™. Het is bewonderingswaardig om te zien hoe homogeen de 2 selectieteams in een relatief korte periode zijn geworden. Ze spelen en trainen samen alsof het nooit anders is geweest. Dikke complimenten daaromtrent richting spelers en stafleden. En zeker bij ons eerste elftal legt dat geen windeieren. Nadat de start van de competitie nog wat stroef verliep, is SVO/VVLK inmiddels opgeklommen naar de 2e plaats op de ranglijst. Als promovendus en voor het eerst onder de vlag van het samenwerkingsverband is dat natuurlijk een prestatie van jewelste. Maar ook het 2e elftal doet het verdienstelijk al heeft het team van trainer Wilfried van Eck vooralsnog nogal wat pech met het competitieverloop. Voor het overgangsbestuur was het dan ook de wens om in een vroeg stadium met de beide trainers van de selectie om de tafel te gaan en kwam het in November met beide heren tot overeenstemming om er nog minimaal 1 seizoen aan vast te knopen.
In 2022 speelde we ook de laatste 2 derbyโ€™s tegen VVLK maar ook voor het eerst in vele jaren weer een derby tegen SC Millingen. Ofschoon we de onderlinge wedstrijden tussen SVO en VVLK best zullen gaan missen, hebben we met de wedstrijden tegen SC Millingen er prima burentwist voor terug gekregen. Op 8 november jl. werd de eerste editie gespeeld. SVO/VVLK werd ondersteund door vele Ooijse en Leuthse supporters die helaas lijdzaam toe moesten zien hoe de zwart-witten onterecht het onderspit moesten delven. Reikhalzend kijken we al uit naar 26 maart als de return op het programma staat.
De wedstrijd in Millingen was overigens een ultieme uiting van hoe snel ook de achterban van beide clubs SVO/VVLK heeft omarmd. Ondanks de niet al te beste weersomstandigheden hadden veel Ooijse en Leuthse supporters de weg naar sportpark de Hove weten te vinden. Maar ook bij de thuiswedstrijden, die dit seizoen zoveel als mogelijk om en om op beide sportparken worden afgewerkt, komen vele Ooijse supporters in Leuth en vele Leuthse supporters in Ooij, niet zelden afgesloten met een gezellige samenkomst in de kantine. Een betere uiting van op de goede weg zitten had het overgangsbestuur en fusiecommissie zich niet kunnen wensen.
Bij de jeugdafdeling, die al vele jaren gewoon zijn met een samenwerking tussen beide polderverenigingen, gaat het ook prima. In het afgelopen seizoen zijn er niet veel kampioenschappen te vieren geweest. En ofschoon een feestje altijd leuk is, is een kampioenschap zeker niet altijd een doel op zich. Mooi voorbeeld is onze JO19 in het seizoen 2021/2022. In de 1e helft van het seizoen speelde het team van Patrick van Tongeren al in de 1e klasse maar door daar bij de 1e 4 ploegen te eindigen mocht de ploeg zich na de corona winterstop in de overgangsklasse melden en ook dat ging ze prima af. Goed voor de ontwikkeling van spelers en veel van deze jongens spelen nu in de selectie. We zien bij de jeugd nog altijd een gezonde aanwas van onderuit. Elk jaar melden zich weer nieuwe Ooijse en Leuthse voetballertjes aan en steeds vaker zien we ook vanuit andere dorpen kinderen zich bij ons aansluiten. Om de jeugdtrainers meer trainingsbagage mee te geven en volgens een bepaalde werkwijze te laten trainen, is de jeugdcommissie in samenwerking met onze hoofdtrainer Martin de Winkel begonnen met het verder structureren van jeugdtrainingen en coaching. Het is mooi om te zien hoeveel jeugdtrainers dit oppakken en hier actief mee zijn.
Bij de start van het huidige seizoen, hadden we het genoegen deze zomer de Berg en Dal Cup te organiseren. Het werd voor SVO/VVLK de eerste keer dat de ploeg zich als team aan de buitenwacht presenteerde. Ofschoon er zo vroeg in de voorbereiding nog weinig te zeggen valt over de behaalde resultaten, wist SVO/VVLK zich in de finale te spelen. Daarin werd verloren van de kersverse 2e klasser Groesbeekse Boys. Veel belangrijker nog was het succes na het toernooi. In de sfeer van het kampioensfestival in Mei werd er op het buitenterrein een geweldige afsluiter georganiseerd. Supergezellig met een dito resultaat voor de exploitatie van het clubhuis.
Iets wat zondermeer benoemd moet worden in mijn verhaal is de wijze waarop onze sponsorcommissie actief is. In de laatste jaren, waarin er opgetrokken werd met SVO-Korfbal, hebben ze heel veel nieuwe bordsponsors weten te werven met als uitwerking dat er zowel op het hoofdveld als op het kunstgrasveld geen bord meer te hangen valt. Alle beschikbare ruimtes zijn vol en er zijn al offertes opgevraagd voor een zogeheten 2e ring om zodoende in bordsponsors door te kunnen blijven groeien. Dat is een unieke prestatie. Nog nooit heeft SVO zoveel sponsorborden gehad. De gelden hieruit voortkomend zijn van essentieel belang in de exploitatie van onze vereniging. De commissie verdiend daarvoor alle credits. Inmiddels hebben de sponsorcommissies van SVO en VVLK de handen ineengeslagen en heeft het naast het werven van nieuwe (bord-)sponsors de focus uitgebreid richting de tenues. Bij een nieuwe vereniging horen straks ook nieuwe tenues. Hoe die eruit komen te zien is nog ongewis maar de sponsorcommissie is al druk bezig om voor alle teams in ieder geval nieuwe tenues te organiseren, uiteraard bij voorkeur met een sponsornaam erop.
Al met al heeft 2022 ons dus ontzettend veel goeds gebracht. Ondanks de mooie successen was er helaas ook verdriet. Op 1 februari 2022 kwam Leo Lukassen plotseling te overlijden. Als hoofdsponsor van het eerste uur heeft Leo ontzettend veel betekend voor onze vereniging. We zullen hem dan ook eeuwig dankbaar zijn voor zijn onvoorwaardelijke steun.
Op de 1e dag van 2023 durf ik nu al te zeggen dat ook dit een bijzonder jaar gaat worden. Dit moet het jaar worden van de algehele samensmelting tussen SVO en VVLK. Een nieuwe vereniging zal gesticht worden. Achter de schermen in de fusiecommissie en overgangsbestuur druk aan het werk om alles in kannen en kruiken te brengen. Tal van zaken dienen geregeld te worden. Denk aan nieuwe statuten, de boekhoudens die samengevoegd moeten worden, nieuwe naam, inrichting van complex, nieuwe tenues, nieuw logo etc. De komende maanden zullen we middels een aantal informatiebijeenkomsten en bijzondere ledenvergaderingen onze leden nauwgezet gaan betrekken bij tal van zaken. Eerste meeting daaromtrent staat reeds gepland op 20 januari 2023. Leden zijn hier recent via de mail en facebook over op de hoogte gesteld. Maar ook sportief is het interessant om te zien hoe 2023 zich gaat ontwikkelen. Kan het eerste elftal de mooie prestaties van de eerste seizoenshelft een vervolg geven in de 2e deel? Kortom; 2023 wordt hoe dan ook een uitdagend en mooi jaar!
In tijden voor Corona huldigde wij onze jubilarissen altijd op de nieuwjaarsreceptie. Gedwongen door Covid hebben we dit in januari 2022 op een andere manier gedaan en zijn we bij de jubilarissen op bezoek geweest. Dit werd destijds erg goed ontvangen en daarom hebben we doen besluiten dat we ook de jubilarissen van dit jaar binnenkort zullen vereren met een persoonlijk bezoek. Dus vanmiddag geen huldiging van jubilarissen, maar binnenkort staan we bij ze op de deurmat!
Rest mij om iedereen die zich in 2022 ingezet heeft voor SVO-Voetbal ontzettend te bedanken en hopen we uiteraard ook in 2023 weer terug te kunnen vallen op deze steun.
Tot slot dank ik de organiserende commissie van de nieuwjaarsreceptie en wens ik iedereen vanmiddag veel plezier!
Namens het bestuur van SVO-Voetbal
Bart Willems
Voorzitter