28 november 2022

Oud & Nieuw in Nijmegen? Alleen met ‘kindervuurwerk’

Het is het hele jaar verboden vuurwerk af te steken in Nijmegen, ook met Oud & Nieuw. Nijmegen heeft dit jaar voor de derde keer een jaarwisseling met een lokaal vuurwerkverbod. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag. De verkoop van siervuurwerk (categorie F2) via officiële verkooppunten is door landelijke regels nog wel toegestaan. Maar het afsteken op straat of in de tuin in Nijmegen is dus verboden. Overtreders riskeren een boete van €100 en (volwassenen) een aantekening op het strafblad. Verwondingen, dierenleed, geweld tegen hulpverleners, luchtvervuiling, letsel en gezondheidsschade, vuurwerkafval, forse materiële schade en maximale inzet van hulpdiensten. Reden voor de gemeente Nijmegen om in september 2020 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen dat het afsteken van vuurwerk in Nijmegen het hele jaar voor iedereen verboden is. De APV staat op de website Overheid.nl. 

 

Alleen kindervuurwerk
Vuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat. Iedereen vanaf 12 jaar mag kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) afsteken. Alle andere soorten vuurwerk afsteken is verboden in Nijmegen (categorie F2, F3 en F4). In veel andere gemeenten is het afsteken van F1- èn F2-vuurwerk toegestaan. Als mensen tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk (categorie F4) willen laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen.

Meld overlast van vuurwerk
Overlast van vuurwerk kunnen inwoners melden bij de gemeente via Meld & Herstel. Bij direct gevaar, bel de politie: 112. Toezichthouders en politie kunnen niet altijd direct op een melding afgaan. De meldingen worden vooral gebruikt om te weten op welke locaties de meeste overlast is. Op die locaties surveilleren toezichthouders vaker en wordt indien nodig samen met politie en jongerenwerk een specifieke aanpak gemaakt.