11 november 2022

Rembranche Day op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek.

Canadese militairen poseren samen met de Royal Canadian Legion – Branch 005 – The Liberation of The Netherlands –

Op 11 november is het “Remembranche Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november.  Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om  de oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal was aanwezig en zij legde, samen met diverse andere genodigden een bloemstuk bij het monument.  Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten  in Wereldoorlog I.  Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand) . Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn. zie de foto’s.

Deze begraafplaats is de grootste oorlogsbegraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. Van hieruit heeft men uitzicht op de Duitse grens met het Reichswald. Op het Groesbeek Memorial naast de ingang van de begraafplaats, staan ook de namen vermeld van ruim 1.000 soldaten die tussen augustus 1944 en mei 1945 als vermist zijn opgegeven. Symbolisch worden daarbij de rivieren Seine, Schelde, Maas, Rijn en Elbe genoemd.

De symboliek van de klaproos is afkomstig van John McCrae, een militair arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht Flanders’ Fields schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van oorlogsgeweld.