18 september 2022

Herdenking Market Garden in Kranenburg (Dld)

Twee jeugdleden van de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden hebben een krans gelegd in Kranenburg.
Op zondag 18 september vond voor het gemeentehuis van het Duitse Kranenburg een  herdenkingsceremonie plaats bij het oorlogsmonument monument โ€˜Hass Tรถtet, liebe versรถhntโ€™. Elk jaar op de eerste zondag na of op zondag 17 september vindt er op zondagmorgen bij het monument , ter nagedachtenis aan de twee op zondag 17 september 1944 vermoorde Amerikanen, een herdenking plaats voor de twee Amerikaanse soldaten, technical sergeant George T. Harrison en corporal William H. Armstrong. Diverse Duitse, Nederlandse en Amerikaanse vertegenwoordigers waren hierbij aanwezig. O.a. de dochter van Generaal James Gavin en de nicht van Romeo Hamel waren er bij aanwezig. Ook waren er Amerikaanse militairen van het 82nd Airborne Division bij. Er werden o.a. kransen gelegd door burgemeester Ferdi Bรถhmer van Kranenburg, twee leden van de jeugd van de Stichting Groesbeek  Airborne Vrienden, Toon de Jong van de  Stichting Reรผnie Paratroopers  en raadslid Hans Peters van de gemeente Berg en Dal en Maarten Dekkers van het Vrijheidsmuseum. De presentatie was in handen van Claudia Straatman. zie de fotoโ€™s

 

Deze  gebeurtenis was tot op de dag van vandaag een zwarte bladzijde gebleven in de geschiedenis van Kranenburg. Dat dit voorval nooit uit de herinnering van de Kranenburgse bevolking is verdwenen, bleek begin negentiger jaren toen op initiatief van oud-burgemeester Jakob Voss ( ook hij was aanwezig)dsc_6201 het idee werd opgepakt een blijvend monument ter nagedachtenis aan de twee Amerikanen neer te zetten. Samen met de toenmalige pastoor Franz-Gรผnter Aengeheyster en beeldhouwer Dieter von Levetzow werd het huidige monument en plaquette ontworpen. Daarna werd er, zoals omschreven, elke zondag na of op 17 september een korte herdenking gehouden.

Op 17 september 1944 dropten honderden Amerikaanse C-47 transportvliegtuigen duizenden parachutisten. Verschillende vliegtuigen werden door Duits afweer geschut neergehaald. Een van de vliegtuigen raakte uit koers en liet de parachutisten niet boven Klein Amerika maar boven De Kamp en Wylerbaan in Groesbeek springen, waar ze zwaar werden beschoten. Een vliegtuig kwam terecht bij het gehucht Kleyen โ€“ bij Zyflich โ€“ 2,5 kilometer ten noorden van Kranenburg. De Amerikaanse radio-operator en de crewchief werden direct gevangen genomen en naar Kranenburg gebracht waar ze door een SA-man midden op straat nabij het gemeentehuis door het hoofd werden geschoten. Dit tot groot afschuw van de aanwezigen burgers. Na de oorlog is de SA-man ter dood veroordeeld. dsc_6164