23 maart 2022

Vallen & Opstaan bij Museumpark Orientalis

Dit voorjaar opent Museumpark Orientalis weer de poorten voor individuele bezoekers. Binnen het thema ‘Vallen & Opstaan’ biedt het park twee bijzondere tentoonstellingen en veel verrassende activiteiten voor jong en oud zoals bijvoorbeeld tokkelen vanaf de basiliek. Afgelopen winter wandelden duizenden mensen tijdens Feest van Licht door het museumpark. Hoewel het museum noodgedwongen gesloten was, opende Museumpark Orientalis toen het park om zo extra wandelgelegenheid te bieden. Er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Nu opent het museum opnieuw de poorten voor individueel bezoek, ditmaal met een compleet programma vanaf vrijdag 15 april (Goede Vrijdag) t/m 6 juni (2e Pinksterdag). In deze periode vertelt Museumpark Orientalis op een eigentijdse manier het verhaal van lijden en weer een weg terug vinden. Oftewel: vallen en weer op staan. Over opnieuw of op een andere manier kracht vinden. Over beproevingen doorstaan,  tegenslagen overwinnen en de wereld herontdekken. Het leven verloopt immers niet in een keurig rechte of opgaande lijn, maar kent pieken, dalen, bochten en kronkels. (lees hieronder verder)

 

Tentoonstellingen, tokkelen en supyoga: De tentoonstelling ‘De kracht van het kruis’ neemt bezoekers mee langs de betekenis van het kruis en andere (religieuze) symbolen, in een steeds wisselend historisch perspectief. Een tweede tentoonstelling omvat 350 prachtig versierde eieren. Deze zijn gedecoreerd met verschillende technieken en materialen en hierdoor ware kunstwerkjes.

Naast deze tentoonstellingen heeft het museum veel wisselende extra activiteiten. In het paasweekend is het bijvoorbeeld mogelijk om te tokkelen vanaf de Heilig Hart Basiliek. Een bijzondere ervaring op een bijzondere locatie. Bovendien is er kindertheater, live muziek, een ambachtenmarkt en sfeervol vuur als ware het paasvuur. Op Hemelvaartsdag beschouwt Museumpark Orientalis ‘vallen & opstaan’ vanuit ander perspectief, want dan is het mogelijk om yoga te beoefenen op een supboard op het meer in het park.

Vallen & opstaan komt ook aan de orde in de presentaties die bij Orientalis op de agenda staan. “We zijn een ontmoetingsplek  voor iedereen die op reis is en aan het ontdekken is,” zo vertelt programmamanager Sietse Jager. “In dat kader hebben we een aantal mensen met een bijzonder verhaal uitgenodigd om een presentatie te geven. Bijvoorbeeld Maarten Jan, die op zijn motor van Utrecht naar Mongolië reed. Ruim 20.000 kilometer door 23 landen. Maar ook het verhaal van Wim de Mul, de samensteller van de tentoonstelling ‘De kracht van het kruis’, zet je aan het denken.”

Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.museumparkorientalis.nl